Naslovnica ŽIVOT Borite se za svoj život: 11 načina da sprečite rak debelog creva

Borite se za svoj život: 11 načina da sprečite rak debelog creva

salata

Rak debelog creva je jedan od najsmrtonosnijih oblika raka, a prema statistici Nacionalnog instituta za rak, oko 4,7% muškaraca i žena oboli od ovog oblika raka u nekom trenutku u životu.

Jako je važno biti svestan opasnosti raka debelog creva i sprečiti ga menjajući način života.

Rak debelog creva pogađa jednako i žene i muškarce i u 90% slučajeva nastaje kod ljudi starijih od 50 godina.

[adsenseyu1]

Ovaj tip raka se može sprečiti u velikom broju slučajeva redovnim testiranjem. Početni polipi se u prvim stadijumima bolesti mogu vrlo lako otkloniti.

Kako možete sprečiti rak debelog creva?

 1. Budite fizički aktivni

Fizička aktivnost igra važnu ulogu u sprečavanju mnogih oblika raka. Ukoliko se postarate da se krećete dovoljno, možete smanjiti rizik od raka za 40-50%. Od svih oblika raka, rak debelog creva je u najvećoj meri povezan sa redovnim vežbanjem.

Koliko vežbanja je potrebno prosečnoj odrasloj osobi?

Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) navodi sledeće preporuke: „bavite se umerenom fizičkom aktivnošću najmanje 30 minuta bar pet dana u nedelji“ ili „bavite se intenzivnom fizičkom aktivnošću najmanje 20 minuta bar tri dana u nedelji“.

 1. Održavajte zdravu težinu

Ukoliko ste gojazni, možete smanjiti rizik od raka debelog creba tako što ćete skinuti par kilograma. Prema istraživanjima, rizik se smanjuje za 15% za svakih 5 bodova indeksa telesne mase (BMI) koje izgubite. Najlakše možete smršati tako što ćete ubrzati svoj metabolizam, ali postoje i mnogi drugi načini.

[adsenseyu4]

 1. Prestanite s pušenjem

Pušenje je verovatno jedan od najpoznatijih faktora rizika za različite tipove raka. Ono nije povezano samo sa rakom pluća, već i sa rakom creva, želuca i jednjaka. Danas postoje mnoge metode za ostavljanje pušenja, a time ćete sebi učiniti ogromnu uslugu.

 1. Ograničite unos alkohola

Rak debelog creva je povezan sa preteranim konzumiranjem alkohola, koje takođe u velikoj meri oštećuje jetru. Ukoliko ne možete u potpunosti da se suzdržite od alkohola, barem ograničite njegov unos. Idealno bi bilo da ne pijete više od jednog pića dnevno.

 1. Smanjite unos crvenog mesa

Pošto je debelo crevo poslednji deo digestivnog trakta, ono što jedete veoma utiče na njega, a samim tim i na vaše zdravlje. Dokazano je da je visok unos crvenog mesa povezan sa razvojem raka debelog creva i da crveno meso uopšte predstavlja jednu od 5 namirnica koje izazivaju rak kada se konzumiraju prekomerno. Crveno meso je naročito problematično kada prolazi kroz termičku obradu.

 1. Jedite puno voća i povrća bez skroba

Ishrana bogata antioksidantima i fitohemikalijama deluje veoma umirujuće na digestivni trakt i pomaže sprečavanju raka. U najmoćnije izvore antikancerogenih supstanci spadaju zeleno listasto povrće, cvekla, tikva, paprika, paradajz, špargla, šargarepa, karfiol, kupus, brokoli i boranija.

[adsenseyu1]

 1. Povećajte unos vlakana

Ovo možete postići time što ćete jesti više voća i povrća. Vlakna, nesvarljivi biljni materijal, jako su važna za zdravlje creva. Ona se ponašaju kao pročišćavač i otklanjaju sve štetne supstance i karcinogene. Ona su takođe izvor hrane za dobre bakterije u crevima. U hranu bogatu vlaknima spadaju pasulj, orašasti plodovi, semenke i žitarice.

 1. Izbegavajte hranu konzerviranu natrijum nitratom

Natrijum nitrat je uobičajen kao konzervans za mesne prerađevine. On u stomaku reaguje sa kiselinama i pretvara se u nitrozamin, koji se ubraja u karcinogene i koji je povezan sa rakom debelog creva.

 1. Konzumirajte hranu bogatu kalcijumom

Dokazano je da dodatak kalcijuma u ishranu smanjuje rizik od raka debelog creva. Prva namirnica koja vam pada na pamet je mleko, ali kravlje mleko ipak nije najbolji izvor kalcijuma.

Među dobre izvore klacijuma koji nisu mlečnog porekla spadaju kupus, slatki krompir, komorač, peršun, narandža, arugula, badem, brokoli i humus.

 1. Unosite dovoljno vitamina D

Nizak nivo vitamina D u organizmu je povezan sa oko 12 bolesti, a rak debelog creva je jedan od njih. Ukoliko ne uspevate dovoljno da se izlažete suncu, razmislite o uzimanju suplementa ishrani, naročito zimi.

 1. Testirajte se

Testiranje je jako važno u borbi protiv raka debelog creva i preporučuje se svima starijim od 50 godina. Ukoliko je neko u vašoj porodici imao rak debelog creva ili imate visok rizik da obolite od njega, možda bi trebalo da se testirate i ranije.

Testiranje možete izvršiti na više načina:

 • Testiranje stolice (bar jednom godišnje)
 • Kolonoskopija (svakih 10 godina)
 • Sigmoidoskopija (svakih 3-5 godina)

Najbolje je da se konsultujete sa svojim lekarom oko odluke na koji način ćete se testirati.

Webtribune.rs