Naslovnica ŽIVOT ČUDESAN INDIJSKI DREVNI NAPITAK: Blokira oštećenje DNK koje uzrokuju duvan i druge...

ČUDESAN INDIJSKI DREVNI NAPITAK: Blokira oštećenje DNK koje uzrokuju duvan i druge toksične hemikalije, i još …

[adsenseyu2]

chai caj

[adsenseyu3]

Čai napitak je kombinacija čaja, začina i mleka. Kada je pripremljen na pravi način, ovo indijsko piće može biti pravi energetski napitak.

Čai napitak dolazi iz ajurvedske medicinske tradicije a posebno je dobar za imunitet i poboljšanje varenja.

Ako odlučite da ga pripremate kod kuće, mnogi različiti recepti su dostupni. Čai napici koji se služe u restoranima i barovima često sadrže velike količine šećera i kravljeg mleka, što smanjuje njihovu medicinsku vrednost.

Ako ste pripremili svoj chai kod kuće, možete ga prilagoditi svojim potrebama i željama i učiniti ga zaista zdravim pićem.

Glavni začini za Čai napitak su:

  • Cimet
  • Kardamom
  • Đumbir
  • Karanfilić
  • Morač
  • Crni biber

Svaka od ovih biljaka poznata je po svojim zdravstvenim vrednostima, a kada se koriste zajedno, vrednost se povećava.

[adsenseyu1]

Cimet pomaže varenju, balansira nivo šećera u krvi, deluje antiupalno i snažan je antioksidans. Cimet može da se koristiti kao prirodni lek za mršavljenje i kao prirodni lek za brojne bolesti.

Kardamom je važan sastojak u mnogim tibetanskim medicinskim formulama. Pomaže kod varenja, poboljšava cirkulaciju, pojačava imunitet i ima detoksikacionu dejstvo na organizam.

Đumbir je stara omiljena biljka, dobar je za varenje i prehladu, a pomaže da smanji upalu (pogotovo kada se koristi u kombinaciji sa kurkumom ).

Karanfilić  takođe utiče na varenje, ublažava simptome stomačnog čira, leči upalu desni.

Komorač je bogat antioksidansima, vitaminom C, kalijumom i vlaknima. Štiti organizam od raka.

Crni biber ima pozitivan efekat na metabolizam , pomaže varenje i ima antibakterijska i antioksidantna svojstva.

[adsenseyu4]

Vrste Čai napitka

Najčešće, napitak se pravi od crnog čaja i zelenog. Ako želite da izbegnete efekat kofeina, odlučite se za crni čaj. Sami začini su toliko moćni da će vam napitak ojačati imunitet bez obzira kako ga naparavite.

Ako se odlučite za više tradicionalnu verziju, crni čaj je snažan antioksidans.

Antioksidansi dobijeni od crnog čaja su različiti od onih koje imamo u voću i povrću. Oni blokiraju oštećenje DNK koje uzrokuju duvan ili druge toksične hemikalije.

Crni čaj ne sadrži veću dozu kofeina, ali mnogo manje u odnosu na kafu i može da zameni potrebu za jačim kofeinskim pićem.

[adsenseyu1]

Mleko

Mleko se koristi za ukus i bogatstvo i ne donosi medicinsku vrednost ovom napitku. Možete izbeći korišćenje kravljeg mleka i zameniti ga kokosovim  ili pirinčanim.

Kako napraviti Čai napitak

Zbog svog umirujućeg dejstva na varenje, Čai napitak se najbolje konzumira posle jela.

Jednostavno, dodajte začine u čaj i kuvajte 10 minuta, dodajte mleka i zasladite medom.

Možete biti sigurni da vaša šolja čaja  obiluje snažnim antioksidansima i vaš imuni sistem će se redukovati dok uživate u ukusnom napitku

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]