Naslovnica ŽIVOT 15 najboljih biljaka i namirnica: Čist krvotok, jetra, bubrezi, pluća i creva

15 najboljih biljaka i namirnica: Čist krvotok, jetra, bubrezi, pluća i creva

[adsenseyu2]

cvdhg3876ebdjsd

[adsenseyu3]

Tokom dana, veliki broj toksina i hemikalija završi u našem krvotoku. Ovo su otpadni produkti koje formira naš organizam ili hemikalije koje unosimo kroz hranu, vazduh, lekove i kozmetičke proizvode.

Naše telo ima svoj sistem detoksifikacije. On konstantno filtrira krv kako bi se eliminisala štetna jedinjenja. Bubrezi, jetra, creva, pluća i koža su glavni sistemi za filtriranje. Konzumiranjem prave hrane možete pomoći vašim unutrašnjim organima da filtriraju toksine iz krvotoka efikasnije, sprečavajući nastajanje bolesti.

Dakle, pročišćavanje krvi se svodi na pomaganje jetri, bubrezima, crevima, plućima i koži sa radom.

Ovo su 15 najboljih namirnica i biljaka za pročišćavanje krvi:

 1. Beli luk

Sirovi beli luk je pun sumpora, koji je neophodan za pomaganje organizmu da se reši toksina. On stimuliše jetru da proizvodi više enzima za detoksifikaciju koji filtriraju toksine u krvotoku. Povrh toga, beli luk uklanja loše bakterije, parazite i viruse iz vaših creva.

[adsenseyu1]

 1. Maslačak

Maslačak je pun antioksidanata i ostalih fitonutrijenata za eliminisanje toksina iz digestivnog trakta i slobodnih radikala. Čaj od svežeg lišća maslačka ili korena maslačka stimuliše jetru i pankreas da izvlače toksine iz krvotoka. Maslačak je godinama korišćen za lečenje jetre.

 1. Jabuka

Jabuka je puna vitamina, minerala, vlakana i detoksikujućih fitonutrijenata. Jedinjenje koje se nalazi u jabukama stimuliše proizvodnju žuči i pomaže jetri da se oslobodi toksina. Jabuke su pune rastvorljivih pektinskih vlakana. Ta vlakna vezuju holesterol i teške metale, pročišćavajući krv i creva.

 1. Cvekla

Cvekla je puna antioksidanata i drugih blagodetnih nutrijenata, te je odlična za zaštitu organizma od slobodnih radikala i stimulisanje jetre da eliminiše više toksina iz krvotoka.

[adsenseyu4]

 1. Peršun

Peršun deluje kao diuretik koji pomaže bubrezima da urade svoj posao i elimiišu što više toksina putem urina.

 1. Šargarepa

Šargarepe su pune vitamina (A, B6, C i K), kalijuma i glutationa, proteina koji čisti jetru. Najbolji efekat detoksifikacije se postiže ako se šargarepe pojedu sirove, pošto se glutation uništava kuvanjem.

 1. Zeleno listasto povrće

Zeleno listasto povrće poput spanaća, kupusa, brokolija i kelja puno je moćnih antioksidanata koji pomažu pročišćavanju organizma. Zeleno listasto povrće je najbolji dodatak ishrani za poboljšanje opšteg zdravlja. Ono je puno vlakana za pročišćavanje digestivnog trakta i sadrži puno vitamina, minerala i drugih moćnih nutrijenata.

[adsenseyu1]

 1. Klice brokolija

Iako brokoli poseduje snažna detoksifikujuća svojstva, njegove klice su bolje. One sadrže 20 puta više sulforafana, supstance koja eliminiše toksine, od brokolija.

 1. Limun

Limun je pun nutrijenata i antioksidanata koji pomažu jetri da eliminiše toksine. Limun je pun vitamina C, vitamina koji je vašem telu potreban za proizvodnju glutationa.

 1. Laneno seme

Laneno seme sadrži omega-3-masne kiseline koje smanjuju nivo šećera u krvi. Povrh toga, ono je puno vlakana koja vezuju i eliminišu niz toksina.

 1. Kurkuma

Ovaj začin je godinama korišćen za lečenje problema sa jetrom i varenjem. Njegov aktivni sastojak, kurkumin, pomaže telu da ubrza proces detoksifikacije.

[adsenseyu4]

 1. Bosiljak

Bosiljak potpomaže jetri i bubrezima u eliminaciji toksina. Odličan je kao diuretik i pomaže pri varenju.

 1. Borovnice

Borovnice su jedna od najzdravijih namirnica. Pune su antioksidanata, poseduju antizapaljenska svojstva i odlične su za pročišćavanje krvi od toksina i slobodnih radikala.

 1. Avokado

Avokado je odličan za opšte zdravlje. Smanjuje nivo holesterola i krvni pritisak, a sadrži i puno glutationa.

 1. Korijandar

Korijandar pomaže organizmu da se reši žive i drugih teških metala koji završe u krvotoku putem hrane ili zagađenog vazduha.

Ne zaboravite da pijete velike količine tečnosti kako biste izbacili toksine iz organizma. Dok spavate, vađe telo se prirodno prečišćava od toksina.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]