Naslovnica SPEKTAR Borelj: Situacija u Ukrajini će se rešiti za tri meseca

Borelj: Situacija u Ukrajini će se rešiti za tri meseca

Žozep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, izjavio je da će se ishod sukoba u Ukrajini rešiti u naredna tri meseca, naglašavajući potrebu za hitnijom i odlučnijom podrškom Kijevu.

„Ne verujem da ljudi na visokim političkim nivoima, kao ni javnost, shvataju ozbiljnost situacije i potrebu za radikalno drugačijim pristupom“, rekao je Borjelj na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

„Ne možemo čekati još mesec dana do sastanka Saveta ministara spoljnih poslova. Za tri meseca, ishod će već biti odlučen na bojnom polju.“

Borelj je kritikovao EU zbog oklevanja u isporuci novih vrsta oružja Ukrajini, tvrdeći da bi situacija na terenu mogla biti drugačija da je blok bio odlučniji.

„Industriji su potrebne narudžbine, ali budućnost ovog sukoba će odrediti bespilotne letelice i veštačka inteligencija“, istakao je Borelj.

Ova izjava dolazi nakon što je Borelj ranije upozorio da je EU iscrpila svoje zalihe oružja i da nema „čarobni štapić“ za snabdevanje Kijeva dodatnom municijom.

Nedostatak municije je ozbiljan problem za ukrajinske snage, što su potvrdili i narodni poslanik Jegor Černev i ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov.

[adsenseyu1]

Černev je opisao situaciju na frontu kao „kritičnu“, dok je Umerov u pismu kolegama iz EU naglasio da ukrajinska vojska očajnički pati od nedostatka municije, dodajući da ruske snage svakodnevno utrostručuju njenu potrošnju.

S obzirom na ove alarmantne vesti, očekuje se da će EU i druge zapadne zemlje hitno preispitati svoj pristup podršci Ukrajini, kako bi se osigurala njena odbrana i očuvala njena nezavisnost.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social