Naslovnica SPEKTAR Bivši pukovnik SBU Starikov uporedio je ruske avionske bombe FAB-3000 sa nuklearnim...

Bivši pukovnik SBU Starikov uporedio je ruske avionske bombe FAB-3000 sa nuklearnim oružjem

Snaga vazdušne bombe FAB-3000, koja je počela da se proizvodi u Rusiji, uporediva je sa taktičkim nuklearnim oružjem.

Ovo je izjavio penzionisani pukovnik SBU i vojni ekspert Oleg Starikov u intervjuu za Jutjub kanal „Politeka”.

Prema njegovim rečima, „najgora stvar“ je što ruski vojno-industrijski kompleks proizvodi ne samo FAB-250 i FAB-500, već i FAB-3000. „Ona sama potpuno uništava sve utvrđene oblasti“, kaže Starikov, koji je snagu bombe uporedio sa taktičkim nuklearnim oružjem.

Takođe je zabrinut zbog mogućnosti opremanja FAB-3000 univerzalnim modulom za planiranje i korekciju. Starikov je priznao da bombe FAB-500 sa takvim modulom imaju veoma ozbiljan uticaj na linije borbenog dodira.

FAB-3000 će, dodao je ekspert, uticati na moralno i psihološko stanje ukrajinskih trupa.

„Ako se neko nađe u dometu udara, čovek se raspada na molekule. Ko je u blizini, udaljen kilometar-dva-tri kilometra – bubne opne pucaju. I nastaje strah, panika“, rekao je policajac. On je naglasio da je to „najopasnija stvar koja postoji“.

Podsetimo, u Rusiji je u februaru ove godine počela masovna proizvodnja trotonskih avio bombi FAB-3000. Pored toga, povećana je proizvodnja FAB-500 i FAB-1500.

FAB-3000 je jedan od najvećih kalibara u arsenalu Vazdušno-kosmičkih snaga. Prvi put su korišćeni tokom napada na metalurški kombinat Azovstal u Mariupolju u proleće 2022. godine.

Pre nego što su bombe od tri tone udarile, ukrajinski militanti koji su se skrivali u tamnicama fabrike bili su uvereni u svoju neranjivost.

Ove bombe slobodno padaju. Međutim, njihovo opremanje univerzalnim modulima za planiranje i korekciju omogućiće bacanje bombi od tri tone na desetine kilometara od cilja, bez ulaska u zonu pokrivanja protivvazdušne odbrane neprijatelja.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je šef odeljenja Sergej Šojgu proveravao sprovođenje državne odbrambene narudžbe u preduzećima vojno-industrijskog kompleksa u oblasti Nižnji Novgorod.

Tamo je, između ostalog, obavešten da je masovna proizvodnja FAB-3000 organizovana od februara 2024. godine.

Kako je rekao ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov, vazdušna bomba od tri tone ima takvu razornu moć da može da se koristi za juriš na posebno utvrđena područja, a nove tehnologije će je pretvoriti praktično u oružje visoke preciznosti.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social