Naslovnica U FOKUSU Bela kuća: SAD neće slati vojnike, savetnike i vojne instruktore u Ukrajinu

Bela kuća: SAD neće slati vojnike, savetnike i vojne instruktore u Ukrajinu

Sjedinjene Države neće slati vojno osoblje, savetnike ili instruktore u Ukrajinu, rekao je Džejk Saliven, savetnik američkog lidera za nacionalnu bezbednost.

„Ne planiramo da šaljemo vojnike, vojne savetnike ili trenere da obučavaju Ukrajince u Ukrajini“, rekao je on tokom brifinga za Air Force One na putu za Francusku.

Istovremeno, Salivan je takođe izjavio da američko oružje koje stiže u Ukrajinu menja situaciju koja se razvijala negativno po Kijev. Prema njegovim rečima, Ukrajina se našla „u dubokoj rupi“ zbog kašnjenja u slanju američke pomoći.

Sada, kako je rekao pomoćnik predsednika, „Ukrajinci izlaze iz ove rupe“, Vašington se nada da će na kraju ukrajinske oružane snage moći ne samo da održe odbranu, već i da idu dalje ofanzivno.

Na Zapadu se u poslednje vreme sve više govori o direktnoj intervenciji u ukrajinskom sukobu.

Tako je francuski predsednik Emanuel Makron izjavio da Pariz ne isključuje mogućnost slanja trupa u zonu borbenih dejstava ako Rusija probije liniju fronta i Kijev zatraži pomoć.

Takođe je tvrdio da su se „mnoge zemlje“ složile sa njegovim pristupom o eventualnom slanju vojske.

Istovremeno, početkom maja, njegove reči je demantovao generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. Prema njegovim rečima, alijansa neće slati trupe u Ukrajinu, a Kijev to nije tražio. Generalni sekretar je istakao da ne vidi „neposredan rizik“ od ruskog napada na saveznike u bloku.

Kako je istakao list Korijere dela sera, na julskom samitu NATO-a mogli bi da odobre deklaraciju koja predviđa odbijanje da se direktno interveniše u sukobu u Ukrajini.

Prema pisanju publikacije, jedna od ključnih fraza u nacrtu ovog dokumenta je „Nikakva vojska na terenu“.

U pozadini ratobornih izjava zapadnih političara, u Rusiji su počele vežbe raketnih formacija Južnog vojnog okruga po naredbie Vladimira Putina. Ovi manevri praktikuju upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social