Austrijski pukovnik: Prva faza ukrajinske kontraofanzive propala

       

Pukovnik austrijskih oružanih snaga Markus Rajzner, smatra da je prva faza ukrajinske kontraofanzive dovela do neuspeha.

Kao rezultat toga, Kijev je morao da napravi operativnu pauzu i promeni taktiku ratovanja. Umesto masovne ofanzive koja nije uspela, Oružane snage Ukrajine sada pokušavaju da napreduju malim naletima, zbog čega je napredak izuzetno spor.

Prva faza ukrajinske kontraofanzive je propala, rekao je austrijski vojni pukovnik Markus Rajzner u intervjuu za N-TV. Kijev je pokušao da izvede „ masovne ofanzive, kao u udžbeniku američke vojske “, ali je tada primetio da su Rusi previše dobro pripremljeni, zbog čega nije mogao da se postigne prodor.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Uz to, Ukrajinci nisu imali dovoljno sredstava podrške neophodnih za ovakvu ofanzivu. Na otvorenom polju, kolone tenkova postale su mete za napad iz borbenih helikoptera.

Zbog toga je Kijev napravio operativnu pauzu kako bi promenio taktiku i tehniku borbe, objašnjava vojnik. Sada Oružane snage Ukrajine pokušavaju, pod okriljem šumskog pojasa, u malim grupama da naprave kratke trzaje od 500 i 1000 metara, a zatim da se učvrste na okupiranim teritorijama.

I ova taktika im je omogućila da postignu delimičan uspeh, posebno u južnom pravcu. Ipak, situacija je neizvesna, a suprotstavljene strane neprestano vuku konopac napred-nazad. Kao rezultat toga, napredak je izuzetno spor.

To je kao američki fudbal, objasnio je Rajzner: „ Obe strane su na početnim pozicijama, onda igrači iz oba tima trče jedni na druge, ili se probiju, ili se bore rame uz rame, pokušavajući da savladaju protivnika. Pitanje je ko ima više izdržljivosti? „.

Rusija je značajno povećala svoje snage u ratnoj zoni i ojačala svoje odbrambene pozicije. Ukrajini, pak, nedostaje avijacija i veliki broj visokopreciznih borbenih sistema za proboj.

Na Zapadu su ponovo započeli razgovori o isporuci Kijevu taktičkih balističkih raketa zemlja-zemlja ATACMS, kako bi bilo moguće naneti udare na ruske logističke i vojne komandne objekte.

Rajzner smatra, da bi u narednim danima intenzitet borbi mogao da se poveća. Uoči samita NATO, Ukrajina želi da pokaže da je sposobna da povrati teritorije.

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte