Šta se krije iza skandala o pronađenom „belom prahu“ na zidovima unutar Bele kuće

       

Nad Belom kućom se nadvijaju tamni oblaci… Glasna priča o pronađenoj narkotičnoj supstanci u zvaničnoj rezidenciji predsednika SAD, izaziva sve više pitanja, na koja čak ni Tajna služba ne može da odgovori.

Pre nego što su uspeli da se pravilno razumeju, mnogi – od republikanaca do običnih građana – okrivljuju po skandalima poznatog predsednikovog sina, Hantera Bajdena, zbog njegovih pustolovina. Međutim, prema mišljenju stručnjaka, ova stvar nije tako jednostavna, jer se može se raditi o složenoj političkoj igri.

Podsetimo, u nedelju je na zidovima predsedničke rezidencije pronađen neki „beli prah“. Supstanca je toliko uplašila sve zaposlene u Beloj kući, da je Tajna služba donela odluku o evakuaciji, a predstavnici vatrogasne službe su stigli u samu zgradu na adresi Pennsylvania Avenue 1600, nazivajući pronalazak „neopasnim“.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Zanimljiv je jedan detalj, koji je saopštio član grupe za opasne materijale iz Vatrogasne službe Vašingtona: „Imamo žutu traku sa natpisom hidrohlorid kokaina.“

Čim je čula da je supstanca narkotička, javnost (uglavnom podstaknuta od strane republikanaca) odmah je okrivila kontroverznog Hantera Bajdena, koji je tokom svog života već pravio probleme.

Logički gledano, sve se uklapa! Dva dana pre nego što je nepoznata supstanca pronađena, sin američkog lidera bio je u Beloj kući pre nego što je krenuo sa svojom porodicom na vikend u Kamp Dejvid (predsednikova seoska rezidencija Sjedinjenih Američkih Država).

Bez obzira na to, što sam Džo Bajden i njegov naslednik ubeđuju sve da se Hanter oslobodio narkomanije, tragovi prethodnih „dostignuća“ u kombinaciji sa dodatnim čudnim pričama (kao što je ova) samo rasplamsavaju sumnje da je mlađi Bajden i dalje strastveni narkoman.

Međutim, zvanične potvrde za to ne postoje, tako da ta (naizgled najverovatnija) opcija ostaje samo pretpostavka. Međutim, postoji i druga mogućnost. Više promišljeni republikanci na „Tviteru“ postavljaju pitanje da li je kokain (trenutno pretpostavljena verzija, supstanca je poslata na dodatnu analizu) zaista pripadao Hanteru, sugerišući moguće druge izvore.

Američki muzički producent Matt Wallis je čak kategorički izjavio: „Kokain pronađen u Beloj kući nije od Hantera Bajdena. Prava priča je zapravo mnogo gora! Mnogi od najboljih saradnika Džoa Bajdena redovno konzumiraju kokain i druge teške droge. Čistačima je naloženo da sakriju sve tragove, ali ovi vikendi su bili posebno loši!“.

Tajna služba trenutno istražuje ne samo o kojoj se supstanci radi, već i kako je dospela u Belu kuću. Prvobitno se verovalo da je hidrohlorid kokaina pronađen u biblioteci predsedničke rezidencije SAD. Tada je verzija, da je „drogu ispustio“ bilo ko od posetilaca turista bila sasvim moguća.

Međutim, izvor upoznat sa incidentom je saopštio „Dejli Mejlu“ da je supstanca otkrivena u „radnom području“ u zapadnom krilu Bele kuće. To znači da je to deo rezidencije gde se odvija celokupan poslovni život predsednika SAD. U istom krilu se nalaze prostorije za novinare, gde se održavaju brifinzi i konferencije za štampu.

Postoji mnogo verzija i glasina, ali najiznenađujuće od svega je nesposobnost službe za bezbednost da se razume u detalje. Da li je moguće da je situacija u Beloj kući toliko loša, da uopšte ne možete shvatiti ko može šta uneti ili ostaviti tamo?

U razgovoru sa glavnim naučnim saradnikom Instituta SAD i Kanade pri Ruskoj akademiji nauka, Vladimirom Vasiljevim, podeljena je verzija sa dubljim uzrocima takve konfuzije…

– U Americi danas postoji opšti mantra, da je problem je u tome što je predsednik nesposoban. Postavlja se pitanje kako to rešiti. Postoji određeni zakoniti put. Na primer, Kamala Haris može uputiti pismo Senatu (koje, istina, moraju potpisati vodeći članovi kabineta) da Bajden nije sposoban i time ga udaljiti sa vlasti.

Druga opcija je da se sam Bajden barem obrati sa saopštenjem da se neće kandidovati za drugi mandat.

Treća opcija su vrste konspirativnih teorija. One su povezane sa pripremama za atentate na Bajdena. To je vrsta terorizma…

Ekspert je podsetio, da je poslednji put problem „belog praha“ nastao početkom 2000-ih godina, kada su nekim medijskim organizacijama i nekim senatorima Demokratske stranke slali pisma sa prahom antraksa. 22 osobe su se zarazile od „pisama sreće“, od kojih je 5 preminulo.

„Američki predsednici redovno dobijaju pretnje sa ciljem fizičkog uklanjanja, prema podacima američke tajne službe“, naglašava politikolog. „U poslednje vreme lično ne čujem takve informacije, i to nije slučajno. Tajne službe namerno ne obaveštavaju javnost da istražuju takve pretnje.“

U tom smislu, cilj cele ove trenutne priče može biti želja, da se pokaže da u Sjedinjenim Američkim Državama neki zločinci i zaverenici nešto pripremaju. Ako se govori o „belim prahovima“, jasno je da to može implicirati moguće trovanje i fizičko uklanjanje predsednika.

Prema rečima stručnjaka, ovde postoji i politički preokret. S obzirom na ne baš prikladno stanje Bajdena za dalje obavljanje predsedničkih dužnosti, svi se pitaju kako će političar voditi predstojeću kampanju 2024.

Vasiljev je podsetio da je Bajden 2020. godine vodio kampanju iz bunkera zbog pandemije, ali danas više nema te izgovore, što znači da je vreme da izađe iz Bele kuće. Jasno je da aktuelni lider Amerike možda neće biti sposoban da se nosi sa takvim teretom, pa je priča o navodnom planiranom atentatu u korist vladajuće elite, jer u tom slučaju će biti potrebno ponovo negde sakriti predsednika.

„Ne isključuje se da će nakon nekog vremena biti objavljeno da se nešto dogodilo s predsednikom, jer je bio meta atentata, a rezultat je njegova nesposobnost. Ako je tako, tada je potpuno legitimno da potpredsedniku uputi zvanično pismo o nemogućnosti obavljanja predsedničkih dužnosti“, smatra stručnjak.

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte