Amerika je najveća sila na planeti, koja je udarila na ruski kamen, a to u Beloj kući nisu navikli

„Nacionalna država kao fundamentalna jedinica organizovanog života čoveka prestala je da bude glavna kreativna snaga: Međunarodne banke i multinacionalne korporacije deluju i planiraju na način koji je daleko ispred političkog koncepta nacionalne države.“

Ovim citatom Zbignjeva Bžežinskog, čuvenog poljskog geostratega i savetnika američkih predsednika Lindona Džonsona i Džimija Kartera, počinje spoljnopolitička analiza američkog portala „Counterpunch“, koji veoma smelo komentariše trenutan odnos na svetskoj geopolitičkog sceni.

Političko-analitički portal, poznat po tome što je jedini uz „Gardijan“ ekskluzivno objavio ispovest Edvarda Snoudena, ali i po svojim oštrim tekstovima koji su često okarakterisani kao „previše kritički“, komentarisao je trenutne geostrateške ciljeve SAD i Rusije, istakavši kako je, „iako će mnogi u Americi to zameriti, Putin izbacio zapad iz koloseka“.

Hilari Klinton je na trećoj predsedničkoj debati izjavila da će nastaviti da insistira na zoni zabrane letenja iznad Sirije, i to kako bi „zaštitila ne samo sirijski narod i sprečila novi talas izbeglica, već i kako bi stekla prednost u odnosu na vladu Sirije i Ruse“.

Zbog čega je Hilari Klinton toliko željna da poveća prisustvo i delovanje u Siriji kada je jasno kao dan da su se operacije u Avganistanu, Iraku i Libiji pokazale kao potpuni fijasko?

„Counterpunch“ ima jednostavan odgovor: Zbog toga što Klintonova ne smatra da su te intervencije bile pogrešne, a isto misli i svaki pripadnik spoljnopolitičkog establišmenta SAD.

“Zapravo, u njihovim očima ovi razorni ratovi predstavljaju uspeh, uprkos tome što su zasnovani na lažima (poput one najčuvenije da Irak ima oružje za masovno uništenje) i protkani užasno lošim logističkim potezima (poput raspuštanja iračke vojske i utabavanja puta za stvaranje Islamske države i ostalih glavosekačkih organizacija).“, piše list.

U svom veoma optužujućem tekstu novinar Majk Vitni tvrdi da je sve to urađeno u svrhu jednog velikog cilja – destabilizacije regiona i uklanjanje svih sekularnih lidera država koji su se usprotivili Vašingtonu.

Običnim ljudima je teško da razumeju zbog čega su stabilne države (po neameričkim standardima) transformisale u nagorele teritorije kojima haraju sumanuti islamski fundamentalisti, verski odredi smrti i teroristi. Vitni smatra da ima odgovor.

„Deo većeg plana je kompletna balkanizacija Bliskog istoka. Politika je ista. Širom sekularnih zemalja infiltriraju se radikalni islamisti rođeni u drugim državama, koji imaju samo jedan zadatak: da izazovu promenu režima i elilminišu postojeću vladu. Isto je urađeno u Avganistanu, Iraku i Libiji, a sada to na delu gledamo u Siriji“, piše „Counterpunch“.

Cilj je brisanje granica. Bžežinski je pre 45 godina predvideo ono što se dešava danas. Jer, nacionalna država je zastareo koncept u današnjem svetu, barem iz perspektive njegovih najmoćnijih faktora.

„Counterpunch“ navodi da su najveća prepreka za ostvarivanje pomenutog plana nekoliko zemalja koje i dalje funkcionišu po „starom sistemu“, odnosno žive u „starom svetskom poretku“. I to je ono što se sada događa u Siriji. Sa jedne strane imate SAD, Saudijsku Arabiju i NATO, a sa druge strane su tu Rusija, Sirija, Iran i Hezbolah.

„Nezaustavljiva sila udarila je u nešto što se ne da pomeriti“, slikovito je objasnio Vitni, i dodao da je takva situacija izazvala nelagodu u SAD.

“Amerika je najveća sila na planeti, koja svetom vlada već neko vreme. Trenutno se stvari ne odvijaju po njenoj želji, a to je nešto na šta u Beloj kući nisu navikli. Rusi su se odomaćili u Siriji, preuzevši primat u borbi sa teroristima. To je izbacilo SAD iz koloseka.“, kaže Vitni.

Portal piše da se Putin svakako neće boriti do samog kraja i prkositi Zapadu, već će ih naterati na kompromis.

„Putin je u Siriji ne zbog ljubavi prema Bašaru Asadu, niti zbog toga da bi prkosio Amerikancima. On je tamo jer oseća da je Rusija ugrožena. Kada bude eliminisao sve opasne faktore po sebe i svoju zemlju, on će se povući, ali ne pre nego što natera Amerikance na kompromis. On je pragmatičan čovek, a ne idealista kako mnogi misle. I njemu gori pod nogama, i učiniće sve da se rat završi što je pre moguće. Tako je sa Turcima već napravio sporazum po pitanju ulaska njihovih trupa na sever zemlje, i postavio jedan uslov: Alepo je crvena linija koju ne smeju preći. I Erdogan to poštuje. To je kompromis. Putin će održavati Asada na vlasti jer mu je to u interesu. Turska će kontrolisati sever Sirije, a Amerikanci istočni deo. Što pre Vašington prihvati takav epilog, to će biti bolje po Siriju i svet“, navodi se na kraju teksta.

(Blic)