RUSKI MIG-35 NEUNIŠTIV: Na ratištu Sirije testiranje ubojitih radara

MIG

Najnoviji ruski lovci MiG-35 biće testirani u realnim borbenim uslovima u Siriji, ali sa značajnom inovacijom – novim radarima Žuk-AME, koji prate do 30 ciljeva, a istovremeno gađaju njih šest, najavljuju ruski vojni portali.

Ruski koncern Radioelektronska tehnologija KRET uskoro će predstaviti novi unapređeni model avionskog radara koji će prema svojim ukupnim karakteristikama ispunjavati standard modela koji se nalazi na avionima pete generacije.

Osim značajnog ojačanja svojih avio-potencijala, Rusi planiraju da ovakav tip tehnologije ponude inostranom tržištu, posebno tradicionalnim kupcima koji žele savremenu avijaciju.

Novi radar Žuk-AME ojačan je aktivnom faznom rešetkom, koja omogućava povećanje maksimalnog dometa detekcije vazdušnih i kopnenih ciljeva u odnosu na postojeće modele.

Aktivna fazna rešetka omogućava detekciju ciljeva na daljinama 150 kilometara i više, u dva režima rada – „vazduh-vazduh“ i „vazduh-zemlja“.

Radar ima sposobnost da raspozna i klasifikuje pojedinačne i grupne ciljeve, istovremeno napadajući nekoliko njih savremenim i perspektivnim tipovima oružja.

Takođe, ovaj radar ima svoju ulogu i u izviđačkim aktivnostima, u taktičkoj podršci drugim avionima, kao i u drugim situacijama.

Žuk-AME je konstruisan da radi u svim vremenskim uslovima – dan/noć, te u uslovima snažne protivelektronske aktivnosti neprijatelja.

Glavna ideja konstruktora jeste da omogući pilotu da otkrije neprijateljske vazdušne i kopnene ciljeve pre nego što oni otkriju njega, uzimajući u obzir sve savremene trendove primenjene kod letelica pete generacije.

Do kraja 2016. godine očekuje se da nekoliko aviona MiG-35 uđe u završnu fazu testiranja sa novim radarom.

Potpredsednik Ruske Federacije Dmitrij Rogozin navodi da je vrlo verovatno da će ta faza biti izvedena u realnim borbenim uslovima.