Naslovnica U FOKUSU Zbogom EU: Turska saopštila da namerava da se pridruži BRIKS-u

Zbogom EU: Turska saopštila da namerava da se pridruži BRIKS-u

Želju Turske da se pridruži BRIKS-u najavio je ministar spoljnih poslova te zemlje Hakan Fidan tokom posete Kini. On je objasnio da će o ovom pitanju razgovarati ministri udruženja u Nižnjem Novgorodu.

Fidanove reči je preneo South China Morning Post (SCMP): „Naravno, želeli bismo da postanemo članica BRIKS-a. Hajde da vidimo šta možemo da postignemo ove godine.

Kinesko izdanje piše da je jedan turski visoki zvaničnik u Pekingu rekao da očekuje da će prisustvovati sastanku ministara zemalja članica BRIKS-a u Rusiji, na kojem se očekuje da će se na dnevni red naći i pitanje pristupanja Turske uniji.

U martu, u intervjuu za TASS, pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov je detaljno govorio o tome ko bi mogao da se pridruži BRIKS-u.

Prema njegovim rečima, vodiće se računa o „političkoj i ekonomskoj težini određene zemlje” i njenom mestu u svetu. Ali „podrška principima multipolarnosti i povećanja uloge zemalja u razvoju“ biće obavezna.

Ušakov je takođe napomenuo da će listu zemalja partnera odobriti svi sadašnji učesnici asocijacije.

Naredni sastanak predstavnika zemalja BRIKS-a biće održan 10-11. juna u Nižnjem Novgorodu, gde će, pored šefova ministarstava spoljnih poslova zemalja članica, biti i učesnici koji nisu članovi asocijacije.

Prema rečima zamenika šefa ruskog ministarstva spoljnih poslova Sergeja Rjabkova, u Nižnjem „neće prisustvovati samo ministri BRIKS-a, već i prilično širok spektar pozvanih država koje nisu članice BRIKS-a“.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social