Naslovnica ŽIVOT Zašto smo pod stresom satima, kada je prirodan rok trajanja svake emocije...

Zašto smo pod stresom satima, kada je prirodan rok trajanja svake emocije samo 90 sekundi

vbdskjh38fh

[adsenseyu2]

Kad nas ulovi ljutnja , jer nas je kolega prozvao za grešku za koju nismo odgovorni , ili tuga , jer smo saznali da nismo dobili posao kojem smo se nadali , u našem telu se pokreće biohemijska reakcija , čije je trajanje vrlo kratko.

Jeste li znali da je prirodan rok trajanja svake emocije samo 90 sekundi ?

Svega minuta i pol potrebna je da se u našoj krvi stvore , deluju i zatim povuku hormoni koji se luče kad neki događaj doživimo stresnim . No , kako to da se osećaj ljutnje ili tuge nastavlja satima , danima , čak i mesecima , nakon što se dogodio prvobitni okidač ?

Homo sapiens ili hormo sapiens ?

Ono što u najvećoj meri razlikuje čoveka od ostalih vrsta su samosvest i sposobnost racionalnog razmišljanja . Ljudi imaju mogućnost razmišljati o sebi i onome što im se događa , sećati se prošlosti i zamišljati budućnost , predviđati moguće ishode , planirati . Zahvaljujući tim sposobnostima smo napredovali kao civilizacija , učeći iz prošlih iskustava i smišljajući buduće akcije na način da izbegnemo greške s kojima smo se već suočili .Međutim , te iste sposobnosti nas ponekad odvedu u pogrešnom i destruktivnom smeru – k osećaju preplavljenosti negativnim emocijama.

[adsenseyu4]

Strategije preživljavanja

U trenutku kad se životinja nađe u opasnoj situaciji , reagovaće tzv . strategijama preživljavanja – pobeći će ili napasti. Upravo pojačano lučenje hormona u stresnim okolnostima omogućava tako brze i snažne reakcije , koje obezbeđuju preživljavanje . No , jedne nakon što je opasnost prošla , životinja nema više mogućnost promišljati o njoj , odnosno vrteti u glavi što se dogodilo i što bi moglo uslediti . Njeno telo se počinje opuštati i nastavlja dalje normalno funkcionisati , u skladu sa situaciji u kojoj više nema opasnosti . Šta se , međutim , događa s čovekom ?

Snažan uticaj ( negativnih ) misli

I nama , kao i životinjama , snažne emocionalne reakcije služe u istu svrhu – da bismo preživeli . Kad se dogodi nešto što naše telo na prvi pogled doživi kao opasnost , u nama se javlja snažna bujica emocija , koja nas u tom trenutku takođe pripremi na napad ili povlačenje . U prvih 90 sekundi , nakon što smo čuli kritiku kolege i ( ukoliko smo ) to doživeli opasnošću , neki od nas su spremni vratiti istom ili jačom merom , a u nekima se javlja želja da pobegnu iz situacije , osećajući se loše.

(4Dportal)

[adsenseyu2]