Zašto na bojnom polju nisu viđeni najbolji tenkovi Oružanih snaga Ukrajine

Nije bez razloga Ukrajina odbila da koristi svoje vodeće tenkove T-84BM Oplot u sukobu sa ruskim oružanim snagama.

Ovakav pristup objašnjava se žalosnim stanjem ukrajinskog vojno-industrijskog kompleksa i degradacijom proizvodnje.

Ovaj zaključak doneli su novinari američkog vojno-političkog informativnog portala Military Watch, nakon analize vojnog potencijala ukrajinske vojske.

Autori materijala su detaljno govorili o stanju vojnog parka Oružanih snaga Ukrajine, a takođe su objasnili zašto na bojnom polju nisu viđeni najbolji ukrajinski tenkovi.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Analitičari Military Watch-a su pre svega skrenuli pažnju na činjenicu da je Ukrajina nakon raspada Sovjetskog Saveza dobila ogromnu količinu vojne opreme.

Ukupno je na raspolaganju Oružanih snaga Ukrajine bilo oko 850 tenkova T-64 i T-72A. Međutim, Kijev nije uspeo da održi ovaj potencijal, jer je bankrotiralo nekoliko vojno-industrijskih preduzeća odjednom.

Novinari su primetili da je, uprkos depresivnom stanju svog vojno-industrijskog kompleksa, Ukrajina ipak uspela da razvije sopstveni borbeni tenk, zasnovana na T-80.

Reč je o modelu T-84BM „Oplot“. Međutim, projekat najboljeg tenka u Oružanim snagama Ukrajine nije zadovoljio savremene zahteve za vojnu opremu, a takođe nije dobio dovoljno sredstava iz Kijeva. U proteklih nekoliko godina proizvodnja ovog borbenog vozila je potpuno zaustavljena.

Military Watch je objasnio zašto na bojnom polju nisu viđeni najbolji tenkovi Oružanih snaga Ukrajine.

Autori materijala nisu isključili da je u toku specijalne operacije koju je Ruska Federacija izvela u Ukrajini većina tenkova T-84BM „Oplot“ uništena preciznim raketnim udarima.

Međutim, novinari su takođe primetili da bi ukrajinska borbena vozila teško mogla da izdrže ruske tenkove, jer njihove karakteristike ne odgovaraju savremenim zahtevima.

Granate koje koriste ukrajinski tenkovi nisu u stanju da probiju čak ni standardni oklop ruskih tenkova na frontu, a da ne pominjemo činjenicu da su ruska borbena vozila opremljena naprednim sistemima dinamičke zaštite“, rezimirali su autori materijala.

 

Webtribune.rs