Naslovnica SPEKTAR Zašto je teško zamisliti da Ukrajina stoji iza sabotaže na Severnom toku

Zašto je teško zamisliti da Ukrajina stoji iza sabotaže na Severnom toku

Ukrajina nema specijaliste, profesionalne ronioce, posebnu opremu pa time ni tehničke mogućnosti da samostalno sprovede terorističke napade na gasovode Severni tok, objašnjavaju za Sputnjik ruski eksperti, komentarišući verziju zapadnih medija da iza diverzije na gasovodima navodno stoji ukrajinski biznismen.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ocenio je da su sramni pokušaji zapadnih medija da krivicu za napade na gasovode Severni tok i Severni tok 2 prebace na nekakvog ukrajinskog oligarha.

„Pokušaji da se pozivanjem na nekakve zapadne obaveštajne službe objasni da su eksplozije na gasovodima delo izvesnog ukrajinskog oligarha – smatram da je to jednostavno sramno za one koji takvu verziju provlače kroz zapadne medije koji su pod njihovom kontrolom“, izjavio je Lavrov.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Na ovu temu oglasio se i portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Prema njegovim rečima, teško je poverovati u verziju da je neki proukrajinski biznismen učestvovao u terorističkim napadima na gasovode Severni tok jer bi taj zadatak mogao da obavi samo mali broj specijalnih službi.

Ukrajina nije mogla izvršiti teroristički napad

Kako kaže za Sputnjik vodeći istraživač za bezbednosne studije Ruske akademije nauka i vojni ekspert Konstantin Blohin, Ukrajina nije mogla izvršiti teroristički napad na „Severni tok“. I verzija američkog lista je, prema rečima eksperta, namenjena idiotima i primitivcima koji ne razumeju značenje reči „manipulacija“

„Sjedinjene Države se pozicioniraju kao glavni lider u rukovodstvu celog zapadnog sveta. I zato Amerikanci ne smeju da budu uključeni u bilo kakve terorističke akcije. Zbog toga i svaljuju krivicu na Ukrajinu. Međutim, teroristički napad na Severni tok je specijalna operacija koja se pripremala, verovatno, nekoliko meseci. Za to su potrebne tehničke mogućnosti, kao i obučeni i profesionalni ronioci. Pored toga, potrebno je i mnogo eksploziva da bi se raznela ova cev“, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Da Ukrajina nema tehničke mogućnosti i specijaliste da izvrše napad na gasovode Severni tok slaže se i ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov.

„Za ovo su potrebni obučeni ljudi, kao i specijalna oprema iz razloga što je fizički teško raditi nekoliko sati pod vodom pod velikim pritiskom. To mogu samo fizički izdržljivi ljudi. Osim toga, da bi se razneo cevovod potrebno je oko sto kilograma eksploziva. A način na koje su gasovodi dignuti u vazduh ukazuju da su to uradili profesionalci“, konstatuje naš sagovornik.
Amerikanci imaju sve tehničke mogućnosti za napad

S druge strane, ističe Leonkov, Sjedinjene Američke Države imaju sve tehničke mogućnosti da izvedu napade u dubokim vodama.

„Ako govorimo o tehničkim mogućnostima, njih imaju Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija. A ako govorimo o specijalistima, oni se nalaze u SAD, Velikoj Britaniji i Norveškoj. I za ovakve stvari, takvi ljudi prolaze specijalnu obuku. Oni se pripremaju godinama duboko u moru, trenirajući se da ne dozvole nikakve nepotrebne pokrete koji bi mogli dovesti i do smrti“, objašnjava stručnjak.

Isto mišljenje deli i Blohin. Prema njegovim rečima, opremu za izvršavanje ovakve vrste operacije imaju Sjedinjene Države i Velika Britanija.

„I smešno je da nekome uopšte može da padne na pamet da Ukrajina poseduje takve tehničke mogućnosti“, konstatuje sagovornik Sputnjika.

Leonkov takođe ističe da ukrajinska država nema ni specijalnu opremu a kamoli specijaliste koji bi bili u stanju da izvrše diverziju na gasovode Severni tok.

Na pitanje ko bi onda mogao biti odgovoran za terorističke napade na gasovode Severni tok, Blohin kaže da se ne može isključiti verzija da su to uradili Amerikanci.

[adsenseyu1]

„Bez gasovoda Severni tok Evropa će ekonomski zavisiti od Amerikanaca i Evropljani će biti prinuđeni da kupuju američki tečni gas po jako visokim cenama. A to ide u korist Sjedinjenih Država“, naglašava sagovornik Sputnjika.

Prema mišljenju Vu Fei, profesora sa kineskog Univerziteta Đinan, Zapad koristi Ukrajinu kao žrtvenog jarca u svojoj strateškoj ekspanziji, što se jasno vidi u slučaju sa incidentom na gasovodima Severni tok.

„Gasovod je, očigledno, mogao biti dignut u vazduh samo zajedničkim radom cele međunarodne strukture, a ne snagama jedne zemlje. Vidimo da je Evropa, posle eksplozije naglo utihnula: ili se pravila da ništa ne zna, ili nije smela da se izjašnjava o tome. Na osnovu nedavnih događaja, skloniji sam drugoj opciji. Ovog puta, evropski mediji pišu da iza eksplozije stoji neka grupa. Imam samo jedno pitanje: kako je ova „mala“ grupa ućutkala celu Evropu“, zapitao se Fei.

Rusija podnela zahtev za sprovođenje istrage

Rusija, prema rečima šefa diplomatije Sergeja Lavrova, insistira na tome da sekretarijat Ujedinjenih nacija sprovede istragu eksplozija na gasovodima.

„Rusija je podnela Savetu bezbednosti UN rezoluciju sa zahtevom upućenom sekretarijatu UN da organizuje nepristrasnu istragu. Mislim da činjenice koje su danas dostupne u javnosti i sramna reakcija zapadnih medija na njih koju vidimo poslednjih dana neće proći nezapaženo“, rekao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je istakao da „svaki savestan član međunarodne zajednice treba da insistira na nepristrasnoj, objektivnoj istrazi kako organizatori tog terorističkog akta ne bi izbegli odgovornost“.

Takođe je konstatovao da generalni sekretar UN Antonio Gutereš i njegovi saradnici na sve moguće načine izbegavaju odgovore u vezi sa situacijom sa napadima na Severni tok.

Podsetimo, ranije je britanski list „Tajms“ objavio da su zapadne obaveštajne agencije nedelju dana nakon eksplozije znale za ukrajinsku umešanost u sabotažu na gasovodima Severnog toka. U članku se navodi i da evropski obaveštajci znaju i ime „privatnog sponzora” sabotaže. Službe bezbednosti ne otkrivaju njegov identitet, ali kažu da je reč o bogatom Ukrajincu koji, navodno, nema veze sa predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Takođe, Nemački list „Cajt“ saopštio je da su nemački istražitelji identifikovali brod sa kojeg je izvršena diverzija na gasovodima „Severni tok“, te da tragovi vode ka kompaniji u vlasništvu Ukrajinaca.

Prvobitno je „Njujork tajms“, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, objavio da novi obaveštajni podaci daju osnova za pretpostavku da iza napada na gasovode stoji izvensa proukrajinska grupa.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Nikolina Tesla (Sputnik)