Naslovnica SPEKTAR Kedmi: Ukrajinski rat je samo zagrevanje za veliku bitku

Kedmi: Ukrajinski rat je samo zagrevanje za veliku bitku

Bivši šef izraelske obaveštajne službe Nativ, vojni ekspert i politikolog Jakov Kedmi ocenio je da Rusija može pobediti Ukrajinu i da na mesto može postaviti kolektivni Zapad samo ako bude izvodila uspešne ofanzivne operacije.

Prema rečima ovog stručnjaka, za to nije dovoljno uspešno ratovati samo u Donbasu:

„Takve operacije nisu svakodnevna razmena vatre već – ofanziva. Zasad se, međutim, borbe vode samo u Donbasu. U drugim oblastima to nisu bitke, to nije rat. To je pucanje jednih na druge a ne vojne akcije koje će dovesti do pobede“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kedmi ukazuje da rat na iscrpljivanje nikoga nije doveo do pobede, odnosno – da u svakom vojnom sukobu pobeđuje onaj ko je aktivniji:

„Pobeđuje onaj ko napreduje, onaj ko ima inicijativu. Još niko nije dobio rat potiskivanjem neprijatelja“.

Kedmi posebno ukazuje: „Rusija je tokom prve godine specijalne operacije sprovela niz mera za jačanje vojske i danas raspolaže sa dovoljno snaga i sredstava. Ako joj to nije dovoljno za ofanzivu na celom frontu, dovoljno je za ofanzivu na kritičnim sektorima“.

Bivši šef Nativa je aktuelni sukob u Ukrajini nazvao zagrevanjem za pravu bitku između Rusije i SAD.

S tim u vezi je ponovio da je Kijevu, od samog početka postsovjetskog perioda, Vašington namenio ulogu osnovne platforme za uništenje Rusije. Poligona za informativne, ekonomske, kulturne i vojne napade na nju.

(Fakti)