Vučić: Implementacija samo do naših crvenih linija, protivimo se članstvu „Kosova“ u UN-u

Sporazum nije ispregovaran, o implementacionom planu jeste juče pregovarano i tada se promenilo skoro sve. Tekst je menjan 12 puta, poručio predsednik Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u obraćanju javnosti da je juče održana runda dijaloga koju su evropski i svetski moćnici napravili veoma važnom. Poručio je da će implementacija Sporazuma biti sprovedena do naših crvenih linija i da se Srbija protivi članstvu „Kosova“ u UN-u.

„Razgovori nikada nisu laki ni jednostavni, pošto je reč o stranama koje su suprotstavljene, i imaju najčešće suprotstavljene interese. Ja ću danas pročitati ceo aneks, ukazati na pravnu prirodu i govoriti o svemu što se događa, ali ne samo oko KiM, i pokušaću da objasnim ljudima gde se danas nalazimo i šta je to što radimo“, poručio je predsednik.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Vučić ističe da smo prošli kroz teške dane, i bili izloženi lavini neistina i u svetu, i u zemlji.

„Mnogi kod nas se nadaju najgorem rešenju za svoju zemlju, jer što gore po zemlju to bolje po njih. Dakle, pročitaću vam prvo ceo aneks, a onda ću objasniti šta je to što mi radimo, oko čega smo se saglasili i oko čega se nismo saglasili“, dodaje predsednik.

Vučić je pročitao tekst Aneksa i dodao da se tzv. Kosovo i Srbija u potpunosti obavezuju da će poštovati sve članove Sporazuma i ovog Aneksa, i sprovesti sve svoje obaveze.

„Strane primaju k znanju da će Sporazum i Aneks za implementaciju postati sastavni delovi odgovarajućih procesa pridruživanja Kosova i Srbije EU. Strane napominju da će EU posrednik odmah nakon usvajanja Sporazuma i ovog Aneksa započeti proces izmena merila za Poglavlje 35 za Srbiju zbog obaveza koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa. Agenda kosovske Specijalne grupe za normalizaciju će podjednako odražavati nove obaveze koje ima Kosovo, a koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa.

Strane su saglasne da hitno prihvate Deklaraciju o nestalim licima, kako je dogovoreno u okviru Dijaloga uz posredovanje EU. Da bi se primenio član 7, Kosovo odmah pokreće pregovore u okviru Dijaloga uz posredovanje EU o uspostavljanju specifičnih aranžmana i garancija za obezbeđivanje odgovarajućeg nivoa samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu, u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima iz dijaloga koje je utvrdio EU posrednik“, navedeno je u Sporazumu.

Teško dokazati da Sporazum postoji bez potpisa

Predsednik je objasnio zašto nije ništa potpisao.

„Nisam potpisao jer Srbija je međunarodno pravno priznata država,’Kosovo nije međunarodno pravna država i ne želim da pravim međunarodno pravne sporazume sa tzv. Kosovom. Čak i moje izjave su pravno obavezujuće za države“, istakao je Vučić.

On je poručio da je „teško prikazati da sporazum postoji bez potpisa, pazim šta govorim“.

Na svakom mestu, kako je naveo, govori o crvenim linijama Srbije pre svega kada je u pitanju suprotstavljanje priznanju „Kosova“ kao međunarodno pravno priznate države i prijemu u međunarodne institucije.

„Zbog toga nismo potpisali ni ono što je EU nazvala sporazumom ni Aneks“, dodao je Vučić.

Pojasnio je da je uvek govorio da srpska strana prihvata koncept, da će raditi na implementaciji, dodajući da smo spremniji da uradimo više od Prištine, a iz potpisivanja bi proistekla formalno pravna obaveznost.

 Govoreći o pitanju nestalih, predsednik Vučić rekao je da svi žele da se reši problem nestalih osoba, svaka majka želi da zna gde joj je dete zakopano.
„Priština je to koristila kao instrument iz kojeg bi se proizvele materijalne i pravne posledice koje bi Srbija trebalo da plati tzv. Kosovu“, istakao je predsednik.

Dodao je da ne može da se prihvati termin prisilni nestanak jer je to deo posebne međunarodne konvencije i odatle bi proizlazile posebne obaveze o plaćanju ratne odštete.

Što se tiče Zajednice srpskih opština, Vučić je rekao da se Kurti pozivao na Ahtisarijev plan, ali da to srpska strana ne prihvata. Naglasio je da imamo potpisana četiri sporazuma koji se tiču ZSO, imamo za njih potpise obe strane, za razliku od Ahtisarijevog plana koji Srbija nije usvojila, i to je ono što je važno.

„Posebno je važan dokument iz 2015. godine. ZSO je važna i za one koji žive južno od Ibra, svi žive kao u getu, nemaju ni institucionalni okvir u kojem mogu da deluju“, naglasio je Vučić.

Na severu se Srbi osećaju slobodnije, ali ZSO je potrebna svuda gde Srbi žive, ali mnogo više na jugu, nego na severu, napomenuo je predsednik Srbije.

„Srbi će dobiti institucionalni okvir za svoje delovanje sa ZSO, dobiće predsednika, skupštinu, komuniciraće i sa centralnim vlastima“, naglasio je predsednik.

Na tri stuba, kako je rekao, Albanci su hteli da formiraju ZSO: u skladu sa Ustavom „Kosova“, izjavom Federike Mogerini datom Isi Mustafi da će to biti bez izvršnih ovlašćenja i pismom uredništvu koji su potpisali Šole i Eskobar.

„Da li je moguće da materijalni i formalni izvor prava treba da bude tekst u novinama? Uspeli smo da se izborimo da dostignuto u dijalogu bude primenjeno. Nadam se da je to moguće, a plašim se da će biti mnogo teže od onog što danas mislim“, rekao je predsednik.

Važno je da budemo na evropskom putu, rekao je Vučić i dodao da se radi o stvaranju atmosfere i imidža zemlje u koju možete da donosite investicije, da niste izolovani i naglasio da to nije „30 Judinih srebrnjaka“.

„Sporazum nije ispregovaran, implementacioni plan jeste juče pregovaran i tada se promenilo skoro sve. Tekst je menjan 12 puta“, istakao je Vučić.
Važno je da srpski upravljački tim sada krene na najvišem nivou dijaloga da iznese svoj predlog, dodao je on.

Srbi na KiM da budu bezbedni

„Treba da kreiramo ambijent u kojem će Srbi na KiM da budu bezbedni, naš narod svuda gde živi da ima mir i u kojem ćemo uvek da sačuvamo svoju državu i poštujemo Ustav Srbije. To nije uvek lako postići. Spoljni pritisci su takvi da nas teraju da se odreknemo toga“, istakao je predsednik.

Vučić je naveo da će narednih dana pozvati na konsultacije predstavnike političkih stranaka, koje će upoznati i sa detaljima o kojima ne može da govori javno.

Istakao je i da na KiM postoje sela, enklave gde nikakvog posla nema, nema naše administracije, škola, vrtića, ne mogu da rade u sistemu koji plaćamo. Za mesec i po-dva za oko pet-šest hiljada ljudi povećavamo socijalnu pomoć na 20.000 dinara sa 11.000 dinara, najavio je predsednik Srbije.

Uskoro će biti razgovori sa predstavnicima Srba na KiM, najavio je predsednik Vučić, dodajući da će ih posetiti i razgovarati s njima.

Važnost ZSO je i u tome što kada bude formirana ZSO predviđeno je da infrastrukturne projekte, poput puteva, finansira Srbija, a i kada ZSO traži nešto prištinskim vlastima to ima jaču snagu nego kada svoja prava pokušavaju da ostvare pojedinci dodao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je naglasio da nažalost nije ništa pregovarao osim onoga juče.

„Mislite li da se neko od nas raduje kada ide u Brisel, Ohrid ili negde drugde? Ne spavamo noćima pre toga. A šta treba da uradimo, da kažemo da nećemo da razgovaramo. A kako ćemo da živimo?“, upitao se Vučić.

On se zahvalio momcima i devojkama koji se prijavljuju za tri specijalne jedinice VS i zamolio da nastave da se prijavljuju jer je potrebno još ljudi.

Rusiju nije moguće poraziti za godinu dana

Odgovarajući na pitanje u vezi sa izdavanjem naloga za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina od strane Međunarodnog suda pravde u Hagu, Vučić je rekao da je Srbija je 2001. prihvatila Rimski statut, a 2009. potpisala i postala jedna od 123 države koje prihvataju delokrug rada Međunarodnog krivičnog suda.

„Svi daju svoje komentare, Šolc, Bajden imamo i ja pravo na svoj stav. Mislim da je to odluka koja će imati, da ne ulazim u pravne stvari, imaće politički loše posledice, u ljudskim životima loše posledice. Pokazuje da postoji nespremnost da se razgovara o miru, primirju“, naglasio je Vučić.

On se zapitao: s kim ćete sada da razgovarate posle podizanja optužnice.

„Možda nećete da razgovarate nego čekate poraz. Mislite da je Rusiju moguće poraziti za tri meseca, šest meseci, godinu dana. Nisam siguran da je bila mudra odluka“, naveo je Vučić.

Istakao je da je nesumnjivo cilj bio da Putinu otežaju komunikaciju, da svako ko razgovara s njim ima u glavi da razgovara sa nekim optuženim za ratne zločine. Da se dodatno oteža poziciju Rusije. Kako je naveo, politički razlozi uspostavljanja mira i čuvanja života su mnogo važniji od toga.

Dodao je da on nikoga nije slao u Hag.

„Osim ako Rade Basta ne misli drugačije“, ironično je dodao.

Nesprovođenje dogovorenog će imati posledice

Privodeći obraćanje javnosti kraju, predsednik Vučić istakao je da smatra da su u datim okvirima napravili dobre stvari za Srbiju i regionu i poručio da „treba da se posvetimo daljem radu na implementaciji onog što smo rekli“. Naveo je i da treba da krenemo da radimo još snažnije i jače na ekonomskom planu.

„Rade bavi se privredom, a sankcije pusti nekim drugima da se njime bave. Ako imaš nešto da kažeš idi na vladu, a ne u medije“, rekao je Vučić ponovo se obraćajući ministru privrede Radetu Basti koji je nedavno zatražio uvođenje sankcija Rusiji.

Predsednik Srbije ponovio je da će naša zemlja implementirati najveći deo dogovorenog ali neće ono što se tiče UN-a ili bilo kakvog defakto ili dejure priznanja. Naveo je da razmišlja i da bude sačinjen opšti akt o tome koji bi prošao kroz Narodnu skupštinu.

Upitan za posledice ako se ne sprovodi sporazum, Vučić je iz dokumenta pročitao da nesprovođenje može imati posledice po pristupanje EU i finansijsku pomoć Srbiji od EU.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte