Vojni analitičar predlaže Rusiji horor plan da Finska i NATO shvate gde se nalaze

Rusija je u stanju da natera Finsku da zažali zbog svojih planova, da se pridruži Severnoatlantskom savezu, sprovođenjem posebnih strateških mera.

Do ovog zaključka, došao je viši istraživač na ruskoj Akademiji vojnih nauka, vojni analitičar Vladimir Prohvatilov.

On je podsetio, da je Finska uprkos dobrim odnosima sa Rusijom u prošlosti, napustila neutralnost, odlučivši da se pridruži zapadnom vojnom bloku NATO-a. U ovom trenutku, Helsinki se drži antiruske spoljnopolitičke pozicije, koja ugrožava bezbednost Rusije.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Rusija je, smatra ekspert, u stanju da kompetentno odgovori na takav potez, kao i da u tri etape „obuzda“ Finsku, koja stremi ka NATO. Rusko rukovodstvo može da sprovede efikasnu strategiju, koja će sprečiti razne antiruske provokacije iz Helsinkija.

Prohvatilov je napomenuo, da Oružane snage Rusije treba da sprovedu tri uzastopna pokazna koraka, koji bi bili upozorenje Helsinkiju i NATO-u. Pre svega, vojne vežbe treba da se održe u blizini granica Finske uz imitaciju nuklearnog udara. Kao drugi korak – pripremiti set akcija u slučaju ofanzive ruske vojske „u uslovima radioaktivne kontaminacije područja“.

„Takođe, oko 20 moćnih vetroturbina može biti postavljeno na granici sa Finskom. Kada budu pitali „zašta je to?”, onda ćemo im mi objasniti, da to nosi radioaktivni pepeo u njihovom pravcu. Takve mere će naterati na razmišljanje obične građane, ozbiljne političare i vojsku“, objasnio je stručnjak.

Takve mere će, prema zamisli Prohvatilova, pokazati Zapadu rešenost Rusije da sprovodi teške odluke, i upozoriti Finsku na neprihvatljivost raznih vojnih provokacija, nakon ulaska u Severnoatlantski savez.

Webtribune.rs