Naslovnica U FOKUSU Visoki NATO general: Spremni smo za rat, treba nam još oružja

Visoki NATO general: Spremni smo za rat, treba nam još oružja

Zemlje članice NATO-a spremne su da se brane, ali moraju da povećaju proizvodnju vojne opreme, izjavio je u četvrtak za AFP visoki general alijanse Kristofer Kavoli.

Dok su savezničke nacije obeležavale 80 godina od iskrcavanja na „Dan D“ kojim je počelo oslobađanje Francuske od nacističke nemačke okupacije, oči vrhovnog komandanta savezničkih snaga u Evropi Kavolija bile su okrenute ka ruskoj invaziji Ukrajine i potencijalnoj budućoj pretnji Moskve za zemlje NATO-a.

NATO je „spreman za kolektivnu teritorijalnu odbranu“, rekao je Kavoli u Normandiji.

On je ukazao na ogromnu vežbu pod nazivom „Steadfast Defender 24“, u kojoj je od januara do maja učestvovalo 90.000 vojnika NATO-a u više evropskih zemalja.

„U potpunosti smo promenili fokus u poslednjih nekoliko godina. Ranije smo radili operacije van područja, sada smo fokusirani na odbranu teritorije alijanse“, rekao je Kavoli.

„Kada je reč o vojnoj opremi… moramo da gradimo više, moramo da proširimo našu industrijsku bazu“, dodao je on.

Ruska invazija na Ukrajinu i odbrana Kijeva koju podržava Zapad pokazali su ogroman potrebu u savremenom sukobu za municijom i drugom opremom.

Međutim, proizvođačima odbrane je trebalo vremena da povećaju proizvodnju artiljerijskih granata, vozila i dronova.

„Moramo brže da generišemo hardver. Mislim da sve nacije u alijansi to shvataju i rade na tome“, rekao je Kavoli.

On se našalio da „ako ikada poželite da osetite mali pritisak, prihvatite posao koji je imao Dvajt D. Ajzenhauer“ – misleći na komandanta Drugog svetskog rata i kasnijeg predsednika SAD koji je bio prvi na funkciji koju je Kavoli preuzeo 2022. godine.

Suočavajući se sa novom generacijom ratovanja, general je dodao da će NATO „preduzeti veoma smišljen napor da prouči sve o sukobu (Rusija-Ukrajina) kako bi mogli da nauče što više iz njega“.

Trupe NATO-a će takođe učiti iz „tehnike i taktike“ korišćene na ukrajinskim ratištima u novom centru za „naučene lekcije“ koji će biti uspostavljen u Poljskoj, dodao je Kavoli.

(kyivpost)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social