Vidljivost američkog F-35 na ruskom S-400 je iznenađenje za SAD 

Činjenica da su Turci bili u stanju da se uvere u sposobnosti ruskih radara sistema protivraketne odbrane S-400, da lako otkriva najnovije američke borbene bombe F-35, bio je ozbiljan udarac za ponos Amerikanaca.

Vojni stručnjak Viktor Baranec prokomentarisao je rezultate turskog ulaska u trku za moderne ruske sisteme protivvazdušne odbrane.

„Tokom provere i testiranja sposobnosti S-400, jedan od turskih stručnjaka rekao je našem predstavniku fabrike ili koncerna koji je prodao sistem protivvazdušne odbrane: „Na radarima S-400 vidim američke avione kao muve na vetrobranskom staklu mog automobila“, a turski ministar odbrane rekao je da je sistem premašio sva očekivanja“, rekao je Baranec, ističući da su Turci već uspeli da se uvere u efikasnost ruskih kompleksa primerom praćenja svih vojnih aviona koji su u upotrebi u regionu Bliskog Istoka.

U tom kontekstu, superiornost ruskog vojno-industrijskog kompleksa nad američkim konkurentima postaje očigledna, što nanosi ozbiljan udarac američkom ponosu.

„Izjava o „jakom udarcu“ može se shvatiti kao figurativan govor, ali svejedno, tačna je“, rekao je Baranec.

Istovremeno, stručnjak je primetio da su „pristanak Turske na kupovinu S-400, ponovljena provera njegovih taktičkih i tehničkih karakteristika i objavljivanje rezultata provera, naneli snažan politički, ekonomski i vojno-politički udarac američkom ponosu.“

Pored toga, Baranec je istakao da je u ovom slučaju Rusija uspela da „otme“ članicu NATO-a, a to je Turska, iz baze američkih savezničkih zemalja koje tradicionalno kupuju američko oružje.

Tako se stvorio opasan presedan za američku industriju, koji je Vašingtonu pokazao mogućnost širenja ruskih vojno-industrijskih kompanija u pravcu zapadnih država, koje su do sada bile „dvorišta“, za isključivo preduzeća američke vojne industrije. 

Webtribune.rs