Venecuela ima daleko najveće rezerve nafte na svetu – NIJE POTREBNO VIŠE OBJAŠNJENJA

nafta

Kada je vojni udar, podržan od strane CIA-a, pokušala dugogodišnja marioneta CIA-e, o kom je na sva usta urlao Džon Bolton uz pomoć privatne vojske Blekvoter, u zemlji sa najvećim svetskim rezervama nafte, nemam nikakvih poteškoća da se odlučim na kojoj sam strani.

Huan Gvaido je već 15 godina negovan kao dugoročni CIA-in projekat. Njegov jučerašnji pokušaj prevrata,  koji je do sada delovao da stagnira, bio je kulminacija napora da se venecuelanske rezerve nafte vrate američkoj hegemoniji.

Čudno je kako je hitno uspostavljanje liberalne demokratije na silu tako često korelaciji sa naftnim rezervama koje nisu pod kontrolom SAD-a, kao u Libiji, Iraku ili Venecueli, dok zemlje sa masivnim rezervama nafte koje dozvoljavaju američku vojnu dominaciju i usklađivanje sa Zapadom i Izraelom mogu biti nedemokratske koliko žele, npr. Saudijska Arabija. Venecuela je nesavršena demokratija, ali je daleko, daleko više demokratska nego Saudijska Arabija i sa mnogo bolje uspostavljenim ljudskim pravima.

Licemerje zapadnih medija i političara oduzima dah.

Licemerje i ironija su srodne duše, a postoji i više nivoa ironije u viđenju “liberalnih” komentatora koji su navijali za neprikosnoveni vojni puč, a onda se glasno žalili da su ljudi povređeni ili ubijeni sada kada njihova strana gubi. Juče mejnstrim mediji (MSM) nisu imali poteškoća da nazovu pokušaj državnog udara, što je svako sa očima i ušima mogao jasno da vidi šta je, pokušaj vojnog puča.

Danas, čudesno, MSM prenosi kako nije pokušan nikakav državni udar, već je to bio samo spontani nenaoružani protest, a zla vlada Venecuele pokušava da je prikaže kao državni udar. BBC Breakfast jutros je objavio naslov „Predsednik Maduro je optužio opoziciju da je pokušala da izvrši državni udar“ … Iako uopšte nema sumnje da je to, što je očigledna činjenica, ono što se dogodilo.

Danas je MSM prepun videa vodenih topova protiv “demonstranata” i užasnog video snimka vojnog vozila koje udara grupu. Međutim, sve je bilo vrlo pažljivo uređeno kako bi se isključili sati snimanja istih vojnih vozila koja su paljena i gađana  molotovljevim koktelima i na koja je pucano. Predstavljena je zaista šokantna slika.

U svakoj civilizovanoj zemlji pokušaj da se izvede vojni puč bi doveo do doživotne robije, a to je ono što bi sada trebalo da se desi Huan Gvaidu. Mora se sprečiti pokušaj Zapada da zaštiti svoju marionetu, pretvarajući se da se neuspeli vojni udar nikada nije dogodio, makar samo u cilju intelektualne iskrenosti.

Pribegavanje nasilju prisiljava na binarni izbor. Bio sam i biću kritičar Madura u mnogim aspektima. Smatram da su ustavne promene koje zaobilaze parlament pogrešne, a indirektno izabrana konstitutivna skupština nije dobar oblik demokratije. Venecuela ima problem korupcije. Američke sankcije pogoršavaju stanje, ali nisu glavni uzrok lošeg ekonomskog upravljanja. Postoje nedostaci u vezi sa ljudskim pravima. Ali Čavez je napravio revolucionarne promene u obrazovanju i osnaživanju siromašnih i to je mnogo bolje vođena zemlja za većinu stanovništva nego što bi ikada bila pod američkim CIA-inim lutkarskim režimom. Maduro je legitimno izabran. Pokušaj nasilja nameće binarni izbor.

Znam na kojoj sam strani. To nisu Gvaido i CIA zaključuje svoju kolumnu craigmurray.org.uk

Webtribune.rs