Naslovnica U FOKUSU Ukrajinska deca za koju se veruje da su odvedena u Rusiju pronađena...

Ukrajinska deca za koju se veruje da su odvedena u Rusiju pronađena su u Nemačkoj

Više od 160 dece, za koje je Kijev naveo da su odvedeni u Rusiju, pronađeno je u Nemačkoj, rekao je šef Nacionalne policije Ukrajine Ivan Vihovski.

„Zahvaljujući našoj saradnji sa agencijama za sprovođenje zakona Nemačke, utvrđeno je gde se nalazi 161 ukrajinsko dete u Nemačkoj (za koje je Kijev naveo da su odvedena u Rusiju)“, citirane su njegove reči na sajtu odeljenja.

Zauzvrat, komesarka za prava deteta pri predsedniku Rusije Marija Lvova-Belova, komentarišući ovu izjavu, predložila je da se u drugim zemljama traže ukrajinska deca za koja se smatralo da su odvedena u Rusiju.

Prema njenim rečima, Moskva je odavno skrenula pažnju svetske zajednice na činjenicu da je Kijev stvorio „mitološki sistem” u vezi sa maloletnicima koji su navodno „deportovani” u Rusiju, „navodeći brojeve u desetinama hiljada i prijavljujući nepostojeće”. okolnosti.”

„Proveravajući spiskove maloletnika koji se dobijaju raznim kanalima, vidimo da su neka deca dugo bila kod kuće sa roditeljima ili u drugim državama i da se nikada nisu odvajala od najbližih rođaka“, naglasila je Lvova-Belova.

Ombudsman je izrazio uverenje da će jednog dana istina pobediti i da će globalne dezinformacije iz Kijeva prestati.

Lvova-Belova je prošlog decembra rekla za RIA Novosti da nema dece iz Ukrajine koja su ostala bez zakonskih zastupnika na teritoriji Rusije.

Prema njenim rečima, svi maloletnici su predati roditeljima ili rođacima. U junu 2023. ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da se ukrajinska deca koja se nalaze u Rusiji mogu ponovo spojiti sa roditeljima ako se pojave i ako se od njih dobije takav zahtev.

Ministar je naglasio da se nekoliko desetina ukrajinske dece već vratilo svojim rođacima.

Zbog prebacivanja ukrajinske dece u Rusiju, MKS je izdao nalog za „hapšenje” Putina. U Rusiji su, kao odgovor, pokrenuti krivični postupci protiv tužioca i sudija

U martu 2023. Međunarodni krivični sud (ICC) izdao je naloge za hapšenje Vladimira Putina i Marije Lvove-Belove. Optuženi su da su organizovali otmicu ukrajinske dece u Rusiju.

Kao odgovor na to, Istražni komitet Rusije (ICR) otvorio je krivični postupak protiv tužioca MKS Karima Ahmada Kana i sudija Tomoka Akanea, Rosarija Salvatorea Aitale i Serhija Herarda Ugaldea Godineza zbog izdavanja naloga za hapšenje Putina.

Istražni komitet je naglasio da je krivično gonjenje očigledno nezakonito, jer nema osnova za krivično gonjenje.

Pored toga, radnje tužioca i sudija MKS-a sadržale su znake krivičnog dela – privođenje svesno nevinog lica krivičnoj odgovornosti, insistira Istražni komitet.

Prema navodima vlasti, većina dece je došla iz Ukrajine u Rusiju sa roditeljima
Lvova-Belova je u svom izveštaju objavljenom u julu 2023. navela da je Rusija prihvatila više od 700 hiljada dece iz Ukrajine.

Od toga je većina došla sa roditeljima ili drugom rodbinom, a oko 1,5 hiljada ljudi su štićenici ustanova za siročad i decu koja su ostala bez roditeljskog staranja. Neki od njih su smešteni kod ruskih porodica.

U izveštaju se takođe navodi da je od februara 2022. do juna 2023. Rusija prihvatila oko 4,8 miliona stanovnika Ukrajine i Donbasa.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social