UDARNO – Posle Putina i Si objavio naciji: „Spremajte se za rat“

Kineska narodnooslobodilačka armija treba da se fokusira na pripremu za stvarna ratna dejstva, rekao je kineski predsednik Si Đinping.

Kako javlja Centralna televizija Kine, u Pekingu je u sredu održan seminar o nacionalnoj odbrani i vojnim reformama uz učešće članova Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine. Kineski predsednik Si Đinping, koji je i na funkciji predsedavajućeg Centralnog vojnog saveta NR Kine, uputio je niz instrukcija učesnicima seminara

Si Đinping je, kako navodi televizija, posebno naglasio da bi oružane snage trebalo da se „usredsrede na pripremu za učešće u stvarnim neprijateljstvima“, preneo je Sputnjik.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kineski lider je izjavio da se treba čvrsto držati puta realizacije ranije zacrtanih ciljeva reforme. Ranije je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin naglasio na brifingu za medije da je stav Kine o Ukrajini „dosledan i jasan“, prenosi kinesko Ministarstvo spoljnih poslova danas, nakon obraćanja ruskog predsednika Vladimira Putina

Peking je pozvao sve strane da se uključe u dijalog i pronađu način za rešavanje bezbednosnih problema svih, javlja Rojters.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije danas je naredio prvu mobilizaciju u Rusiji od Drugog svetskog rata i upozorio Zapad da će Moskva odgovoriti snagom svog ogromnog vojnog arsenala, ako Zapad nastavi sa, kako je rekao, „nuklearnom ucenom“.

(tanjug)