Naslovnica SPEKTAR UDARNO: Posle Putinove objave počinje stvarni rat

UDARNO: Posle Putinove objave počinje stvarni rat

Putinov govor analizirao je spoljnopolitički novinar Jutarnjeg lista Željko Trkanjec rekavši da je obraćanje ruskog predsednika izuzetno ozbiljno.

Podsetimo, Putin je jutros proglasio u televizijskom obraćanju naciji delimičnu vojnu mobilizaciju koja počinje odmah i poručio da će Moskva, ako Zapad nastavi s „nuklearnim ucenama“ odgovoriti svom snagom svoga arsenala.

„Ako teritorijalna celovitost naše zemlje bude ugrožena, koristićemo sva raspoloživa sredstva da zaštitimo naše ljude – to nije blef“, zapretio je Putin.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Jutarnji list ocenjuje da je ovo bio najvažniji Putinov govor od početka invazije na Ukrajinu, a njihov spoljnopolitički novinar Željko Trkanjec ocenjuje da je taj govor pokazao da se Putin našao u nezgodnom škripcu.

„Morao je da bira između samo dve opcije – jedna je bila da prizna poraz, a druga da pretvori ‘specijalnu vojnu operaciju‘ u ‘rat‘. Sada je to stvarno rat“, poručuje Trkanjec pa objašnjava šta znači najava mobilizacije za 300.000 ljudi.

„Vojna operacija koja je do sada živela tamo negde daleko od Moskve i Sankt Petersburga, dolazi i u te gradove. Krenuće pozivi već danas i to će imati dubinske posledice unutar Rusije i na ratištu u Ukrajini“, ističe on.

Trkanjec napominje kako je dodatni problem u celoj priči to što Putin više ne spominje Ukrajinu, već su mu glavni protivnici u ovom trenutku Zapad i NATO.

Naglašava i da nikad nije bilo pretnji nuklearnim napadom od strane NATO-a što Putin ističe kao izgovor za novu pretnju i odgovor oružjem za masovno uništenje.

„Činjenica je da ima najveći nuklearni arsenal na svetu i da ga može upotrebiti. Činjenica je i da je racionalnost nestala iz Kremlja. To je ono što mora najviše da nas brine“, ističe Trkanjec i zaključuje kako izbora zapravo nema.

(jutarnji list, b92.net)