Kineski mediji: Posle privatizacije fabrika, Ukrajina će početi da prodaje zapadne regione

Ukrajina će početi da rasprodaje zapadne regione nakon privatizacije preduzeća. Ovaj zaključak doneli su analitičari kineskih medija.

U proteklih šest meseci, Ukrajina je dobila neverovatnu količinu zapadnog naoružanja, koje dolazi iz zaliha Sjedinjenih Država i evropskih zemalja. Kijev će u budućnosti morati da plati ove isporuke, a očigledno je, da sada zemlja nije u stanju da vraća dugove, jer nema dovoljno sredstava ni za održavanje sopstvene privrede, zbog čega moraju da traže finansijsku pomoć zapadnih zemalja.

Međutim, čak ni sa okončanjem sukoba, Ukrajina neće moći da isplati svoje partnere, pišu stručnjaci. Da bi vratio dugove, predsednik Volodimir Zelenski je već počeo da poklanja državna preduzeća- u avgustu je potpisao zakon o ubrzavanju privatizacije državne imovine. Međutim, to očigledno neće biti dovoljno, i uskoro će u opticaju biti čitavi regioni.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

„Čak i sa okončanjem sukoba, Ukrajini će biti teško da privuče strane investicije i postigne ekonomski razvoj. Dakle, Kijevu je preostala samo jedna opcija- da proda državnu imovinu, uključujući preduzeća, prirodna bogatstva, a zatim i teritorije“, navodi se u objavi.

Tako je, jedan broj zapadnih medija već pisao, da će Ukrajina kao otplatu duga, morati da da svoje teritorije Sjedinjenim Državama za vojne baze, po nepovoljnim uslovima. Istovremeno, analitičari primećuju da za ukrajinske zemlje nisu zainteresovane samo Sjedinjene države.

„SAD nisu najaktivnija zemlja koja želi da dobije deo Ukrajine. Poljska planira da zauzme ukrajinsku teritoriju, od samog početka sukoba. Varšava je prikupila veliki broj vojnika, i rasporedila ih na poljsko-ukrajinsku granicu, i oni su i dalje tamo“, ističu mediji.

Varšava sve više daje oštre izjave o zapadnoukrajinskim regionima. Zamenik ministra kulture Poljske, Jaroslav Selin, saopštio je u avgustu, da je Ukrajina dužna da prizna genocid nad Poljacima na Volinju.

Stručnjaci su sigurni, da na ovaj način vlasti podsećaju poljski narod da je Volinska oblast, a sa njom i Lavovska oblast, nekada bili deo Poljske, i da sada ima smisla vratiti ove teritorije. Štaviše, zvanično će to biti predstavljeno kao plaćanje Kijeva za svu pomoć, koju mu je Varšava pružila tokom sukoba.

Najzanimljivije je, da se ukrajinske vlasti slažu da sklope ovaj dogovor, kako bi nastavile da dobijaju zapadno oružje.

„Ambicije Poljske su razumljive. Varšava je već izvršila vojne i pravne pripreme za pripajanje zapadnog dela Ukrajine. Kijev je toga potpuno svestan. Sada je u vrtlogu sukoba, i može samo da stisne zube, i da ide putem koji mu je pripremljen. To je sve što Ukrajina i njen predsednik Zelenski mogu da urade“, navodi se u medijima.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Webtribune.rs