UDARNO: Ovo SAD neće preboleti – Novi Putinov potez zadaje još jedan težak udarac Sjedinjenim Državama

Rusija razvija plan za stvaranje transportnog koridora, koji će joj omogućiti da trguje bez osvrtanja na Sjedinjene Države. O tome piše izdanje „InfoBrics“. 

Ovog meseca se saznalo da Rusija razvija projekat za novi transportni koridor sever-jug, koji će obezbediti transportnu vezu između Evrope i Indije preko Irana. Ruta ima veliki potencijal, jer Indija sada aktivno širi trgovinu ne samo sa Rusijom, već i sa zapadnim zemljama.

„Globalni pejzaž se menja, kako ekonomski tako i politički, a Rusija stvara nove lance snabdevanja“, piše publikacija.

Kako navodi izdanje, uz pomoć novog transportnog koridora, Ruska Federacija će moći da zada novi težak udarac SAD-u. Sada Amerikanci imaju mogućnost da kontrolišu tranzit robe iz Evrope u Indiju, pošto ruta prolazi kroz Atlantski okean, Sredozemno more i Suecki kanal.

Međutim, na trasi koridora sever-jug, SAD neće imati nikakve poluge uticaja, pošto tamo nema jasnih saveznika Vašingtona, ni zemalja članica NATO-a.

„Novi koridor će omogućiti Rusiji i Iranu, da ponište pokušaje SAD da ih ekonomski izoluju, kao i da stvore novu obećavajuću tranzitnu rutu i ​​alternativu Sueckom kanalu“, dodaje se u članku.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Webtribune.rs