„Der Spiegel“: Nemačka u teškim problemima- Sve fabrike će možda biti ugašene

Zbog energetske krize izazvane antiruskim sankcijama, nemačka industrija može da stane. Ovo je objavilo nemačko izdanje „Der Spiegel“. 

Visoke cene energenata teraju nemačku industriju da štedi. Začudo, do sada su mnoge kompanije uspele da nastave sa radom, ali postepeno sve ide na to, da će fabrike biti prinuđene da obustave proizvodnju.

Prema istraživanju koje je sproveo Nemački institut za ekonomska istraživanja, 59 odsto anketiranih industrijskih preduzeća, koristi prirodni gas u svojim proizvodnim procesima. Istovremeno, tri četvrtine njih je uspelo da smanji potrošnju gasa u proteklih šest meseci, bez ugrožavanja proizvodnje. Međutim, prema rečima stručnjaka za energetiku, prostor za dalje uštede je ograničen.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

U narednih šest meseci, 38,8 odsto firmi će moći još da smanji potrošnju gasa, uz zadržavanje određene količine proizvodnje. Međutim, 41,4 odsto industrijskih preduzeća moći će da uštedi plavo gorivo, samo ako se njihov proizvodni kapacitet smanji. Posebno je tužna situacija u staklarskoj, keramičkoj, farmaceutskoj i hemijskoj industriji.

„U međuvremenu, 12,3 odsto svih industrijskih firmi, istaklo je u anketama da, kako bi dodatno smanjile potrošnju gasa, moraju u potpunosti da zaustave proizvodnju“, piše publikacija.

Među kompanijama koje se spremaju da zatvore sopstvene pogone, najviše je onih koje se bave proizvodnjom hrane, stočne hrane, štampanih i metalnih proizvoda.

Dakle, nemačka industrija je pod velikom pretnjom. Ostavši bez jeftinog ruskog gasa, nemačke fabrike će biti ugašene.

Webtribune.rs