Politikolog: Amerika je sada u ozbiljnoj opasnosti, ali glavna pretnja SAD ne leži u Rusiji ili Kini već u …

Severnoatlantska alijansa je postala pretnja postojanju Sjedinjenih Država. U to je uveren američki politikolog Dmitrij Sajms.

Ekspert je siguran da uprkos mišljenju mnogih, glavna pretnja Sjedinjenim Državama ne leži u Rusiji ili Kini, već u sopstvenim saveznicima u vojno-političkom bloku. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg aktivno pokušava da uvuče Vašington u sukobe u Evropi. To se manifestuje na primer, u njegovim rečima o nemogućnosti vođenja pregovora sa Rusijom.

Sajms je uveren da je Amerika sada u ozbiljnoj opasnosti. NATO, umesto da služi interesima SAD, kao glavne zemlje i lidera alijanse, sebe stavlja na prvo mesto. Takvi odnosi sa evropskim saveznicima mogli bi dovesti do eskalacije i nekontrolisanog izbijanja trećeg svetskog rata.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„I kao da je taj interes toliko fundamentalan da zarad njega, zarad toga da NATO ima šta da radi, da Alijansa postoji i da se širi, čak možete rizikovati i svetski rat“, rekao je predsednik Centra za Nacionalni interesi navedeni u programu „Velika igra“.

Opklada na NATO je postala kritična pogrešna procena Bele kuće. Koketiranje sa evropskim saveznicima podriva prvi i osnovni princip američke spoljne politike, koji je postavio prvi predsednik SAD Džordž Vašington.

On je upozorio na bilo kakvo učešće u evropskim sukobima, jer su oni veoma udaljeni. Takođe, Vašington je bio siguran da SAD ne treba da učestvuju u stalnim savezima, jer se na taj način neki narodi demonizuju, drugi veličaju.

Webtribune.rs