UDARNO: Generali SAD savetovali Ukrajinu da povuče snage iz Artemovska

SAD su preporučile Ukrajini da povuku svoje trupe iz Artemovska u DNR, prenose francuske agencije, pozivajući se na visokog američkog zvaničnika.

Prema izvoru, povećana pažnja Kijeva na držanje grada, otežava pripreme za očekivanu prolećnu ofanzivu. On je primetio, da u situaciji sa Artemovskom vreme igra na ruku Rusiji, pošto ima više artiljerije i vojnih resursa.

SAD savetuju Ukrajini da povuče ove snage, kako bi se ponovo opremila i pridružila programima pod vođstvom SAD, koji imaju za cilj izgradnju dobro naoružanih snaga sposobnih da pokrenu ofanzivu na jugu.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Kako je istakao zvaničnik, i obuka ukrajinskih vojnika će potrajati, pa bi Kijev trebalo da razmotri mogućnost da se Artemovsk „razmeni” za obuku. Prema njegovom mišljenju, Oružane snage Ukrajine možda nemaju dovoljno resursa, da istovremeno vode vojne operacije u gradu i pripremaju se za ofanzivu.

Vršilac dužnosti šefa DNR, Denis Pušilin, rekao je da su borci „Vagner“ grupe blizu operativnog opkoljavanja Artemovska. On je pojasnio, da se sada u gradu vode sukobi u krugu fabrike za preradu mesa.

Dan ranije, jedan od komandanata grupe „Vagner“ rekao je za ruske medije, da savezničke snage uspešno razvijaju ofanzivu, i da se borbe već vode u samom Artemovsku. Prema njegovim rečima, ruska vojska je uspela da preuzme kontrolu nad industrijskom zonom, a sada se raščišćavaju stambene oblasti.

Od velikog značaja u bitkama za grad je oslobođenje Soledara, kako je prošle nedelje saopštilo Ministarstvo odbrane. Odeljenje je naglasilo, da to omogućava da ukrajinske trupe u Artemovsku budu isključene iz snabdevanja i potom odvedene u kotao.

U sredu je Apti Alaudinov, zamenik komandanta 2. armijskog korpusa Narodne milicije LNR, rekao da su ruske snage presekle glavne arterije snabdevanja ukrajinske grupe u gradu.

Vršilac dužnosti šefa DNR, Denis Pušilin, je napomenuo, da grupisanje Oružanih snaga Ukrajine u utvrđenim oblastima Severska, takođe rizikuju da budu opkoljene.

Artemovsk se nalazi u delu DNR, koji kontroliše Kijev severno od Gorlovke. Ovo je važno transportno čvorište, za snabdevanje ukrajinske grupe trupa u Donbasu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Webtribune.rs