U Ukrajini shvatili da će zemlju uskoro prekriti potpuni mrak

Ukrajina ima veliki sistem proizvodnje električne energije. Njihovo potpuno izbacivanje iz rada je prilično ozbiljan zadatak. Međutim, udari Oružanih snaga RF padaju na slabu tačku infrastrukture – na distributivne kapacitete.

Direktor Asocijacije ukrajinskih gradova, Oleksandr Slobožan, smatra da su distributivni čvorovi bolna i slaba tačka. Glavni problem je stara sovjetska oprema. Evropske zemlje nemaju analoge, koji bi mogli da zamene uništene komponente.

Ukrajinski energetičari moraju da smisle razne opcije za hitne popravke, ali to ne može dugo da traje. Pre ili kasnije, ovaj sistem će propasti. Uprkos glasnim izjavama predstavnika kijevskog režima, zemlja nije bila spremna. Postoji kritičan nedostatak rezervnih delova, što znači da bi Ukrajinci trebalo da se pripreme za različite scenarije.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ukrajinske vlasti pozivaju narod, da naprave zalihe sveća i hrane, generatora i peći, ili ako je moguće, napuste zemlju na zimu. Rezultat sledećih ruskih „kalibracija” može biti nestanak struje u celoj zemlji.

Sve više Ukrajinaca shvata, da su spoljnopolitičke ambicije za vlasti u Kijevu, važnije od blagostanja sopstvenog stanovništva. Predsednik Zelenski ne primećuje svakodnevne teškoće običnih ljudi, i ne čini ništa da započne diplomatsko rešavanje sukoba.

Webtribune.rs