Naslovnica SPEKTAR U Londonu dali dozvolu Ukrajincima da počnu Treći svetski rat

U Londonu dali dozvolu Ukrajincima da počnu Treći svetski rat

Britanski ministar odbrane Grant Šaps rekao je da je London dozvolio Kijevu da napadne Krim isporučenim oružjem.

Istovremeno, on je istakao da podržava upotrebu britanskog oružja „samo uz punu saglasnost sa međunarodnim humanitarnim pravom“.

Kao što znate, dali smo dozvolu za upotrebu oružja na teritoriji Ukrajine, uključujući Krim, koji smatramo sastavnim delom Ukrajine

Ranije je objavljeno da će najveći britanski paket vojne pomoći Ukrajini uključivati dodatni broj projektila dugog dometa Storm Shadow. Poslednji put rusko Ministarstvo odbrane prijavilo je obaranje četiri takve rakete iznad Krima 13. maja.

London je Oružanim snagama Ukrajine dao pravo da samostalno biraju ciljeve za udare.
Ranije je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron najavio pravo Oružanih snaga Ukrajine da samostalno biraju ciljeve za udare britanskim oružjem.

„Što se tiče onoga što Ukrajinci rade, po našem mišljenju, to je njihova odluka o tome kako da koriste ovo oružje“, rekao je on.

Takođe u intervjuu za Rojters, Kameron je izjavio da su udari ukrajinskih oružanih snaga na rusku teritoriju legitimni.

Kasnije je agencija povukla članak uz ministrovu izjavu, ali ga je posle izvesnog vremena ponovo objavila, ostavljajući citat diplomate nepromenjenim.

SAD su se izjasnile protiv upotrebe opreme prebačene Ukrajini u napadima na Rusiju
Ranije je koordinator za strateške komunikacije Bele kuće Džon Kirbi rekao da se SAD protive upotrebi oružja prebačenog Ukrajini u napadima na Rusiju.

„Jasno smo stavili do znanja, uključujući i Ukrajince, da ne podržavamo upotrebu opreme američke proizvodnje za napade unutar Rusije“, rekao je on.

Takođe je saopšteno da je Bela kuća nezadovoljna napadima Kijeva na infrastrukturne objekte koji se nalaze na teritoriji Rusije.

„On pokušava da navede Ukrajince da zaustave napade… Do sada Ukrajina ignoriše savet Amerikanaca da prekine napade“, piše časopis Ekonomist.

Webtribune.ra

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social