Naslovnica SPEKTAR Francuski diplomata: Moramo da se pripremimo, ukrajinski kolaps je moguć u bilo...

Francuski diplomata: Moramo da se pripremimo, ukrajinski kolaps je moguć u bilo kom trenutku!

Čak i ako to nije poželjna opcija, ukrajinski kolaps je moguć u bilo kom trenutku i za to moramo da se pripremimo, kaže neimenovani izvor za „Mond“.

Paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od oko 60 milijardi dolara koji je konačno odobren nakon meseci zastoja u Predstavničkom domu Kongresa SAD verovatno neće biti dovoljan da spreči kolaps kijevskih snaga, ocenio je francuski diplomatski izvor za „Mond“.

„Čak i ako to nije poželjna opcija, ukrajinski kolaps je moguć u bilo kom trenutku i za to moramo da se pripremimo“, kaže neimenovani izvor.

Kako navodi „Mond“, u tom ključu treba tumačiti pokušaje francuskog predsednika Emanuela Makrona da postigne „stratešku dvosmislenost“ zapaljivim izjavama o tome da ne treba isključiti direktnu vojnu intervenciju Zapada u Ukrajini.

Uprkos pojedinim tumačenjima Makronovih izjava, NATO navodno sprema dokument u kojem će se zvanično ograditi od slanja trupa u Ukrajinu, a koji će biti odobren na predstojećem samitu Alijanse u Vašingtonu, prethodno je izvestio italijanski „Korijere dela sera“.

Prema nacrtu dokumenta, NATO će se pridržavati principa „bez vojnika na terenu“, koji je italijanski list opisao kao „jednu od ključnih fraza“ u dokumentu.

Sa druge strane, italijanski list je takođe naveo da NATO planira da nastavi sa jačanjem svog vojnog prisustva u istočnoj Evropi i baltičkim državama, gde namerava da pojača ukupnu borbenu snagu na 300.000 vojnika.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social