Naslovnica SPEKTAR Bivši poslanik Ukrajine: Kijev pravi „prljavu bombu“?!

Bivši poslanik Ukrajine: Kijev pravi „prljavu bombu“?!

Jedan od članova ukrajinske grupe koja je učestvovala u sabotaži na „Severnom toku“ je dugo vremena vodio ukrajinsko preduzeće „Radon“ koje se bavi radioaktivnim otpadom, ukazao je bivši ukrajinski poslanik Andrej Derkač.

Bivši poslanik ukrajinskog parlamenta Andrej Derkač otkrio je da se trenutno proveravaju informacije o radu ukrajinskih specijalnih službi na stvaranju „prljave bombe“, prenosi beloruska agencija Belta.

„Ta informacija se trenutno proverava“, rekao je Derkač.

Ukrajinskom rukovodstvu nuklearna ucena nije strana, „oni su to radili i pre početka Specijalne vojne operacije i u toku nje“, istakao je on.

Međutim, postavlja se pitanje da li Zapad zna za to i da li i sam učestvuje u pravljenju „prljave bombe“, napomenuo je bivši ukrajinski poslanik.

Derkač je zatim to povezao sa informacijama da su predstavnici CIA koristili grupu Ukrajinaca na čelu sa Romanom Červinskim za prikrivanje sabotaže na „Severnom toku“, kao i da je jedan o članova grupe – Andrej Burgomistrenko, dugo vremena vodio ukrajinsko preduzeće „Radon“.

„Radon“ se nalazi na teritoriji Ukrajine i bavi se radioaktivnim otpadom, a Burgomistrenko je specijalista u ovoj oblasti, ocenio je bivši ukrajinski poslanik.

Ukrajinski učesnici u sabotaži „Severnog toka“ su dugo vremena prolazili pripremu u Žitomirskoj oblasti u Ukrajini i Rumuniji, u blizini NATO baze u Mangaliji, dodao je Derkač.

Identitet svih Ukrajinaca koji su imali zadatak da prikriju sabotažu na „Severnom toku“ je otkriven, naveo je Derkač.

Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, izjave trebalo bi da zanimaju Dansku, Švedsku i druge države koje vode istragu.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social