Naslovnica SPEKTAR U Berlinu uznemireni: Putinov govor proizveo efekat vakuum bombe u Nemačkoj

U Berlinu uznemireni: Putinov govor proizveo efekat vakuum bombe u Nemačkoj

Ruski predsednik Vladimir Putin, napravio je pometnju među rukovodstvom Nemačke, tokom govora održanom 2. februara u Volgogradu (Staljingrad). Ovo je izjavio nemački politikolog Aleksandar Sosnovski.

Svečani događaj je bio tempiran da se poklopi sa 80. godišnjicom pobede Crvene armije u Staljingradskoj bici. Inače, Volgograd nosi svoje nekadašnje ime devet dana u godini. Simbolično preimenovanje se dešava na nezaboravne datume i praznike, uključujući 2. februar, 23. februar i 9. maj.

Ova proslava se izdvaja. Razlog za to je odluka, koju je rukovodstvo Nemačke donelo neposredno pre toga, da nemačke tenkove „Leopard“ prebaci u Ukrajinu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kako primećuje Sosnovski, ruski predsednik je svojim govorom proizveo efekat vakuum bombe u Nemačkoj. Činjenica je, da je on prikriveno ukazao na želju Berlina, da se vrati ideologiji „Trećeg rajha“. Reč je o nemačkim tenkovima i drugim oklopnim vozilima nemačke proizvodnje sa „belim krstovima na bokovima“, koje dobijaju Oružane snage Ukrajine.

Za obične ljude u Nemačkoj takvo poređenje je zastrašujuće, jer se prizivaju nemila istorijska sećanja. Zanimljivo je, da samo Ukrajina dobija borbena vozila sa takvim simbolima. Prema rečima stručnjaka, nedavno prebačeni „Leopardi“ u Španiju, nisu imali krstove.

„Ukrajina je već puna „Geparda“ i 2000 haubica, nekadašnjih „Ferdinanda“, sve sa krstovima. Odnosno, upravo u Ukrajini Nemcima „ne smeta da ponove”, zbog čega je Vladimir Putin zamerio celom civilizovanom Zapadu. Stoga su se sva odgovorna lica u Berlinu uzbunila“, naglasio je Sosnovski u emisiji „Solovjev uživo“.

Zanimljivo je, da su se nemački mediji toliko uplašili neprijatnog poređenja, da su gotovo usred rečenice prekinuli govor ruskog lidera, ne želeći da Nemcima pokažu celu sliku onoga što se dešavalo.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs