TO JE U PLANU ZA RUSIJU: Belorusija smatra neizbežnim rat sa Poljskom i Litvanijom!

„Rusija i Belorusija će morati da upotrebe silu da promene političke režime u Poljskoj i Litvaniji, ako ove zemlje ne prestanu sa eskalacijom tenzija na granicama.“, izjavio je beloruski politikolog Aleksandar Špakovski.

„Pre ili kasnije, radi naše zaštite, moraćemo da dođemo do ove dve zemlje, i da postavimo pitanje postojanja njihovih državnih modela, jer kada je postojala Poljska Narodna Republika, nije bilo pretnji po bezbednost Beloruske Sovjetske Socijalističke Republike, sa zapadnog pravca.

Ni u kom slučaju ni Belorusi ni Rusi, donedavno, ne bi želeli da se mešaju u poslove trećih zemalja. Ali pošto samo njihovo postojanje počinje da ugrožava našu bezbednost, pre ili kasnije ćemo morati da se suočimo sa tim. Ako se pripreme za rat nastave, onda je daleko od sigurnog da ćete pobediti u ovom ratu“, rekao je Špakovski.

Njegova izjava izazvala je širok odziv u poljskoj i emigrantskoj beloruskoj štampi, pa je Špakovski morao da razjasni svoje.

„Obezbeđivanje bezbednosnih interesa Rusije (Države Unije) će pre ili kasnije zahtevati aktivne akcije za reorganizaciju Istočne Evrope. Štaviše, siguran sam da će oni, a ne mi, biti pokretači sukoba“.

„Istovremeno, poraz novog Komonvelta („Lublinski trougao”, „Intermarium”), poljsko-litvansko-ukrajinske unije, najvažnije je pitanje opstanka Moskve i Minska. Naravno, voleo bih da ovaj poraz bude tehnološki, gde bi samo društvo rušilo lidere, ali činjenica je da mi nismo baš dobri u mekoj moći.“ , napisao je politikolog.

„Dodao bih ovde da, na primer, nedavne akcije Litvanije da blokira tranzit ka Kalinjingradskoj oblasti čine pitanje probijanja koridora iz Belorusije aktuelnijim nego ikada. Inače, teritorija Litvanije, gde prolazi železnička pruga za Kalinjingrad, može da završi u drugoj nadležnosti. Poput Kineske istočne železnice u svoje vreme“, objasnio je Špakovski.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanal – https://vk.com/id718919389

Webtribune.rs