National Interest: Rusija može prekinuti specijalnu operaciju u Ukrajini taktičkim nuklearnim udarom

Analitičari daju sumorne prognoze na kraju ruske specijalne operacije u Ukrajini. UN već izveštavaju da čovečanstvo „jedan nesporazum, jedna pogrešna procena“ deli od „nuklearnog uništenja“.

Tome se pridružio i američki časopis National Interest.

Američki novinari objavili su početkom avgusta članak pod naslovom „Nuklearni rizici: Rat Rusije u Ukrajini mogao bi da se završi katastrofom“.

Prema ekspertima, u Ukrajini verovatnoća upotrebe nuklearnog oružja „možda je mala“, ali „danas nije jednaka nuli“.

Poznato je da je Vladimir Putin uputio upozorenje Zapadu da bi svaki napad na Moskvu doveo do posledica „kakvih nikada u svojoj istoriji nije viđeno”. Nekoliko dana kasnije, Rusija je stavila svoje strateške nuklearne snage u stanje visoke pripravnosti.

Prema National Interestu, skeptici veruju da nuklearno oružje u Ukrajini neće biti korišćeno sve dok SAD i NATO „izbegavaju crvene linije“ koje je povukla Rusija.

To uključuje direktne napade na ruske snage i raspoređivanje snaga NATO-a u Ukrajini. To dovodi do toga da SAD stalno odbijaju predlog Kijeva o stvaranju zone zabrane letova iznad Ukrajine – a to će dovesti do oružanog sukoba sa ruskom vojskom.

Ali stručnjaci su sigurni da se situacija može pogoršati čak i bez kršenja moskovskih „crvenih linija“ – ako im se dovoljno približe, sa Putinove tačke gledišta.

Ako Kremlj dobije osećaj da je politički režim Rusije ugrožen, fizička bezbednost države narušena, onda će to povećati spremnost nuklearnog arsenala. Pre svega, artiljerijske granate ili avio-bombe biće isporučene na liniju fronta.

„U operativnom smislu, to znači da će komandanti nižeg nivoa moći samostalno da koriste nuklearno oružje… Ova delegacija će stvoriti dva rizika koja se još uvek u velikoj meri zanemaruju u debati o upotrebi nuklearnog oružja u Ukrajini“, pišu analitičari.

Prvo, nuklearno oružje se može slučajno upotrebiti zbog pogrešnog rukovanja. Ako oružje slučajno eksplodira u Ukrajini, najverovatnije neće biti prepoznato kao slučajno, doći će do uzvratnog udara.

Drugo, komandanti mogu odlučiti da koriste takvo oružje bez dozvole političkog rukovodstva kako bi sprečili poraz u svom sektoru.

Ako SAD saznaju za jačanje nuklearnog potencijala Rusije, smatraće da se situacija u Ukrajini približava nuklearnoj ivici.

Moguće je da će Pentagon dati naređenje da se izvrši preventivni nuklearni udar na bilo koji način. Među njima su i interkontinentalne balističke rakete.

Kako je ranije pisano, prema stručnjacima istraživačkog centra RAND Corporation, Rusija može otvoreno da udari na zemlje NATO-a, a sve to će dovesti do nuklearnog sukoba država.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs