Blumberg: Erdogan u kritičnom trenutku dobio podršku od Putina

Sporazum Putina i Erdogana o plaćanju dela ruskog gasa u rubljama daće Turskoj šansu da stabilizuje liru i spreči novo povećanje cene, što će pomoći u jačanju predsednikovog rejtinga, piše Blumberg.

U članku se navodi da je ruski lider na taj način pružio ozbiljnu podršku svom turskom kolegi koji se sprema za predstojeće izbore.

Ruski predsednik Vladimir Putin pružio je svom turskom kolegi podršku koja mu je bila potrebna u kritičnom trenutku: posle sastanka dvojice lidera prošle nedelje, dogovoreno je da Turska deo svog uvoza plaća u rubljama.

Ovo je, prema rečima Onura Anta, novinara Blumberga, postalo veliki kapital za Redžepa Erdogana, jer mu je sada glavni cilj stabilizacija nacionalne ekonomije, koja je primetno pala, povlačeći sa sobom i rejting turskog predsednika.

Do narodnih izbora u Turskoj je manje od godinu dana, tako da sadašnji lider treba da uspori depresijaciju lire i odgovarajući rast cena hrane i usluga.

Novinar napominje da je inflacija potrošačkih cena u poslednjih godinu dana skočila na 80 odsto, što je jedna od najviših stopa u svetu, a turska blagajna i kompanije treba da preokrenu dug u dolarima, uprkos činjenici da su sa završetkom turističke sezone prihodi industrije pali.

Po trenutnim cenama nafte, turski uvoz energije mogao bi da dostigne 70 milijardi dolara, oko tri puta više nego prošle godine; u isto vreme, plaćanje dela ruskog gasa u rubljama će Turskoj dati prednost u regulisanju kursa lire i, moguće, pomoći da se spreči novi talas poskupljenja uoči izbora, piše Onur Ant.

On je takođe podsetio da je Rosatom već doprineo povećanju turskih zlatnih i deviznih rezervi prebacivanjem novca svojoj podružnici za izgradnju nuklearne elektrane na turskoj obali Sredozemnog mora.

Autor članka piše da Erdogan hoda po tankom ledu: Turska se, kao članica NATO-a, protivi ruskim akcijama u Ukrajini i tamo je poslala oružje, uključujući visokoefikasne dronove, ali se nije pridružila antiruskim sankcijama.

Erdogan želi da produbi ekonomske veze sa Rusijom usred odlaska zapadnih kompanija, a da ne izazove potpuni raskid sa saveznicima iz NATO-a, rezimira članak autor Blumberga.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs