The Washington Post: Rusija u Ukrajini anektirala blago vredno više od 12 triliona dolara – MAPA

Nakon početka ruske specijalne operacije na ukrajinskoj teritoriji, značajan deo jugoistoka Ukrajine sa kolosalnim rezervama minerala, pao je pod kontrolu Rusije. Ovo je 10. avgusta objavio američki list The Washington Post, pozivajući se na studiju analitičara kanadske kompanije „SecDev“.

Stručnjaci su izračunali da je 63% nalazišta uglja, 11% nalazišta nafte, 20% nalazišta gasa, 42% nalazišta metala i 33% nalazišta retkih metala i drugih važnih minerala, uključujući litijum, otišlo u ruke Moskve. Ukupan obim prirodnih resursa je ekvivalentan najmanje 12,4 triliona dolara.

„Rat u Ukrajini je bitka za rudno i energetsko bogatstvo ove zemlje. Kremlj od ove zemlje uzima gradivne blokove njene ekonomije- njene prirodne resurse.“, piše izdanje zapadne štampe.

Rusija je takođe dobila pristup nalazištima krečnjaka, rude titanijuma, uranijuma, zlata, rude cirkonijuma i stroncijuma. U budućnosti, nakon pristupanja ovih teritorija Ruskoj Federaciji, Kijev može zauvek izgubiti pristup njima, a to je skoro 2/3 prirodnih resursa.

Skrenuta je pažnja na činjenicu da je nekim od ovih ležišta teško pristupiti, ili ih je potrebno istražiti da bi se procenila efikasnost njihovog izvlačenja. Rusija je dobila pristup nekima od njih nakon aneksije Krima, i formiranja LNR i DNR u Donbasu.

Generalno, za Zapadnu Evropu, sticanje svih ovih oblasti u Ukrajini od strane Rusije, biće ravno taktičkom porazu, i imaće direktne negativne posledice po energetsku bezbednost Evropljana.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs