Blumberg: Preokret se dogodio, stari kupci su se vratili po rusku naftu – Izvoz obara rekorde

Embargo EU na rusku naftu stupiće na snagu u decembru, ali su isporuke u južnu Evropu porasle na rekordne nivoe, prenosi Blumberg. Napominje se da rast izvoza u luke Italije i Turske kompenzuje Moskvi smanjenje isporuka u severnu Evropu.

Povećane isporuke italijanskim i turskim lukama održavaju izvoz ruske nafte na površini.

Kupci nafte u južnoj Evropi tiho se vraćaju na tržište ruske nafte, iako je ostalo samo četiri meseca do stupanja na snagu zabrane EU za takve isporuke.

Isporuke ruskog crnog zlata lukama Italije i Turske u sedam dana pre 5. avgusta porasle su na višenedeljni rekord, nadoknađujući pad izvoza potrošačima u severnoj Evropi.

O tome svedoče podaci o praćenju brodova. Isporuke iz Rusije u region Mediterana u celini bile su najveće od sredine juna.

Isporuka nafte sa izvoznih terminala na Baltičkom i Crnom moru italijanskim rafinerijama porasla je na najviši nivo za sedam nedelja, dok su isporuke Turskoj bile najveće za šest nedelja.

Španija je prihvatila prvu seriju brenda Urals od aprila. Ova pošiljka, u vlasništvu kazahstanske kompanije KazTransOil, isporučena je u Bilbao. Prošle nedelje prve isporuke brenda Urals od februara stigle su sa Baltika u Grčku.

Povećanje izvoza nafte u niz evropskih zemalja uoči početka sankcija pokazuje koliko će ovom regionu biti teško da otkloni zavisnost od ruskog goriva. Neke pošiljke su označene kao neruske, iako kvaliteti nafte pokazuju drugačije.

Ovo ukazuje na to koliko će biti teško sprovesti režim sankcija kada ograničenja stupe na snagu u decembru.

Pošiljke nafte iz Rusije u tankerima stabilizovale su se na 500.000 barela dnevno, ispod maksimuma postignutog nakon što su ruske trupe ušle u Ukrajinu u februaru. Malo su se promenile u odnosu na obim koji je bio pre početka specijalne operacije.

U nedelji od 29. jula do 5. avgusta izvoz je blago pao na 3,46 miliona barela dnevno, dok je prethodne nedelje iznosio 3,51 milion. Međutim, mesečni proseci blago smanjuju nedeljnu volatilnost, iznoseći 3,25 miliona barela dnevno. Ovo je najveća vrednost od četiri nedelje.

Na osnovu trenutnih destinacija, prosečan obim isporuka ruske nafte u Aziju je i dalje blizu 1,75 miliona barela dnevno. Ovo je nešto niže nego u aprilu i maju, kada se izvoz stabilizovao na 2,1 milion barela dnevno.

Isporuke evropskim kupcima, uključujući severnu Evropu, Mediteran i Crnomorski region, porasle su na najviši nivo od pet nedelja od 1,38 miliona barela dnevno. Ali to je i dalje manje od 1,85 miliona barela dnevno koliko je tamo išlo pre početka neprijateljstava u Ukrajini.

Prihodi od izvoznih dažbina za naftu koji su Kremlju potrebni za rat i dalje rastu. Prosek za četiri nedelje porastao je na maksimum od 11 nedelja. To je uprkos činjenici da je obračun izvoznih dažbina za mnoge pošiljke tokom protekle nedelje obavljen po sniženoj stopi.

Isporuke nafte na odredišta

Azija

Količina nafte u tankerima poslata u Aziju ostala je praktično nepromenjena četiri nedelje do 5. avgusta. Međutim, isporuke ka neimenovanim destinacijama u regionu porasle su na 271.000 barela dnevno. Većina tankera sa takvom naftom prikazuje Suecki kanal kao svoje odredište.

Evropa

Količina nafte koja je isporučena iz Rusije u severnu Evropu u četiri nedelje do 5. avgusta opala je četiri puta u poređenju sa onim što je tamo otpremljeno pre početka ruske vojne operacije u Ukrajini, u proseku 317.000 barela dnevno.

Isporuke kupcima iz Mediterana porasle su drugu nedelju zaredom, dostigavši najviši nivo u poslednjih sedam nedelja. Povećan je i obim transporta u italijanske i turske luke.

Kombinovane isporuke Bugarskoj i Rumuniji u četiri nedelje do 5. avgusta porasle su na tronedeljni maksimum od 255.000 barela dnevno.

Obim prema lokaciji izvoznih terminala

Kumulativni obim iz ruskih luka za sedam dana do 5. avgusta smanjen je za 50.000 barela dnevno, ili jedan odsto. Iz baltičkih i crnomorskih luka je bilo manje pošiljaka nego prethodne nedelje, ali su povećane isporuke sa terminala Arktičkog i Tihog okeana.

Profit od izvoza

Profit Moskve od izvoznih dažbina pao je za 8 miliona dolara (4%) na 177 miliona dolara, prema proračunima Bloomberga. Pad prihoda bio je veći nego u obimu jer je većina pošiljki otpremljena u avgustu, kada su izvozne carine bile niže.

Isporuke po poreklu i mestu otpreme

U nedelji pre 5. avgusta, 34 tankera sa 24,2 miliona barela nafte napustila su ruske izvozne terminale. Ovo su podaci o praćenju brodova i informacije lučkih agenata. Ova cifra je za 340.000 barela niža nego prethodne nedelje. Odredišta su data prema samim brodovima u vreme pisanja, ali su se neka od njih verovatno promenila tokom putovanja.

Ukupna količina tankerske nafte koja je isporučena sa ruskih terminala u Baltičkom moru blago se smanjila, neutrališući rast od prethodne nedelje.

Količina iz crnomorskog Novorosijska opala je nakon rasta prošle nedelje, dok su isporuke azijskim zemljama prepolovljene.

Snabdevanje sa Arktika je poraslo i dostiglo najviši nivo od početka ruske vojne operacije. Porast obima otišao je u Indiju.

Pošiljke sa istočnih terminala Rusije porasle su na najviši nivo od sredine aprila. Glavni razlog je povećanje isporuka VSTO gasovodom do terminala u Kozminu.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs