„THE HILL“: Zapad zbunjen, još ne može da shvati kako je Rusija zaustavila sve posledice sankcija

Zapadni lideri konačno počinju da shvataju da su njihove sankcije donele malo ili nikakvu štetu Rusiji. Nepokolebljiva Ruska Federacija je pokazala da moć kolektivnog Zapada ima svoje granice, piše američko izdanje The Hill. 

Kako je pisao The Hill, poslednjih godina sankcije su postale omiljeno političko oruđe zapadnog establišmenta. Međutim, ograničenja sankcija imaju tendenciju da dovedu do nepredviđenih posledica.

To se desilo u slučaju pokušaja Zapada da kazni Rusiju zbog obezbeđenja nacionalne bezbednosti. Antiruske sankcije okončale su eru jeftine nafte i gasa, podstakle inflaciju, poremetile lance snabdevanja i gurnule zapadne ekonomije u recesiju.

Američki medij je naglasio da sada Zapad otkriva da sankcije protiv velike, moćne države ne samo da povlače značajne troškove za njihove pokretače, već i nagrađuju zemlje koje su odbile da ih primene.

Istovremeno, Ruska Federacija je imala samo koristi od zapadnih sankcija: ograničenja su joj donela neočekivano veliki prihod od izvoza skupih energenata, a Zapad nije u stanju da značajno smanji cene energenata.

„Granice pristupa sankcijama prema Rusiji postaju sve jasnije, pokazujući granice zapadne moći… Bajden se prerano hvalio da sankcije „razbijaju rusku ekonomiju“ i „pretvaraju rublju u ruševine“, navodi se u publikaciji.

Hill je naveo da je finansijska snaga Rusije ostala nepokolebljiva čak i nakon što su zapadne vlade zamrzle imovinu Centralne banke Ruske Federacije u iznosu od oko 400 milijardi dolara. Uprkos akcijama Zapada, ruska valuta je danas na sedmogodišnjem maksimumu u odnosu na dolar.

Takođe, američko izdanje je pisalo da bi primer Rusije mogao da podstakne Kinu da deluje u odnosu na Tajvan. Ako Peking odluči da vrati svoje ostrvo bez straha od ograničenja zapadnih sankcija, to će zabiti poslednji ekser u kovčeg američke globalne dominacije.

„Sankcije su se pokazale neefikasnim protiv Rusije, a sve slične mere imaće još gori efekat na Kinu, jer je kineska ekonomija nekoliko puta veća od ruske“, navodi se u publikaciji.

Hill je dodao: Kolektivni Zapad je već odigrao sve svoje glavne ekonomske karte, tako da je kampanja antiruskih sankcija trenutno u ćorsokaku. U međuvremenu, ekonomski problemi SAD i Evrope se pogoršavaju.

„Postoji rizik da umesto željenog ekonomskog kolapsa i državnog udara u Rusiji, kampanja sankcija Zapada može dovesti do promene globalne geopolitičke situacije jačanjem rusko-kineske osovine“, piše list.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs