ZAOKRET – RUSI IM OBJASNILI: Nemci zaustavili „Severni tok 2“ pa sad u panici traže da se pokrene

Poslanik Bundestaga Ernst kaže da je zbog neuspeha sankcija potrebno pokrenuti Severni tok 2

Šef komiteta Bundestaga za energetiku i zaštitu klime Klaus Ernst je u intervjuu za „ Rheinische Post “ pozvao na početak pregovora o puštanju gasovoda „Severni tok 2“ za snabdevanje Nemačke gasom.

„Ako je potrebno, pustiti Severni tok 2 u rad na ograničeno vreme, ako se snabdevanje gasom ne može garantovati drugačije“, rekao je on.

Pored toga, prema rečima poslanika, vlade zemalja EU treba da preispitaju energetske sankcije Rusiji, pošto one ne donose očekivani rezultat.

Sporo shvataju

„Naprotiv, ove mere su korisne za Rusiju. One znače da iako se ostvaruje manje prodaje, prihod od ove prodaje je generalno veći“, objasnio je Ernst.

On je dodao da nemačka vlada mora da obezbedi da cene energenata budu obuzdane povećanjem snabdevanja, uključujući i iz Rusije, jer su građani i privreda zemlje žrtve potpuno promašene politike sankcija. U tom kontekstu, nemoralno je održavati sankcije, zaključio je Ernst.

Kasnije je ministar ekonomije Robert Habek rekao da opcija pokretanja Severnog toka 2 nije moguća, jer gasovod nema pristup i nalazi se pod američkim sankcijama.

Posle početka ruske vojne specijalne operacije demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu.

Mnoge zemlje su najavile zamrzavanje ruske imovine, sve su glasniji pozivi da se napusti energija iz Rusije. Ove mere su se ispostavile kao problem za sam Zapad – dovele su do povećanja inflacije i cena hrane i goriva.

Kako je istakao predsednik Rusije, Vladimir Putin, sankcije su zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, aktuelna dešavanja povlače crtu pod globalnom dominacijom Zapada i u politici i u ekonomiji.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs