Naslovnica SPEKTAR Takav izazov Pentagon nikad nije video: Iran gradi nuklearno postrojenje gde niko...

Takav izazov Pentagon nikad nije video: Iran gradi nuklearno postrojenje gde niko nikad nije – FOTO

Iran gradi nuklearno postrojenje toliko duboko u zemlji da je verovatno van dometa najnovijeg oružja SAD dizajniranog da uništi takva mesta, objavio je AP.

Kako navodi ta agencija, pozivajući se na snimke koje poseduje, nuklearno postrojenje se gradi u blizini vrha planine Zagros, u centralnom Iranu.

Fotografije i video-zapisi iz Planet labs PBC-a pokazuju da je Iran kopao tunele u planini u blizini nuklearne lokacije Natanz.

S obzirom na to da zemlja sada proizvodi količine uranijuma nivoa za proizvodnju oružja nakon propasti njenog nuklearnog sporazuma sa svetskim silama, novo postrojenje zakomplikovaće napore Zapada da zaustavi Teheran u potencijalnom razvoju atomske bombe.

Otvorite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Izveštaj objavljen u ponedeljak dolazi usred porasta iransko-američkih napetosti i zastoja u diplomatiji između dve zemlje.

Završetak takvog pogona “bio bi scenario iz noćne more, koji bi mogao izazvati novu spiralu eskalacije”, upozorila je Kelsi Davenport iz Udruženja za kontrolu naoružanja, čije je sedište u Vašingtonu.

[adsenseyu1]

Inače, kako prenosi Danas pisaje Al Džazire, ovog meseca obeleženo je pet godina od kako se bivši američki predsednik Donald Tramp jednostrano povukao iz multilateralnog nuklearnog sporazuma prema kojem je Iran smanjio svoj nuklearni program u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija protiv svoje ekonomije.

Administracija aktuelnog američkog predsednika Džoa Bajdena nastavila je uvoditi i sprovoditi strogi režim sankcija protiv Irana i njegove naftne i petrohemijske industrije.

S druge strane, Teheran je napredovao u nuklearnom programu.

Od raspada nuklearnog sporazuma Iran je saopštio da obogaćuje uranijum do 60 posto – što je više od granice 3,67 posto, koliko je bilo navedeno u sporazumu.

Inspektori su, takođe, nedavno otkrili da je zemlja proizvela čestice uranijuma čija je čistoća bila 83,7 posto, samo nekoliko koraka od postizanja praga od 90 posto za oružje.

[adsenseyu4]

SAD i Izrael, za koji se veruje da ima vlastiti tajni nuklearni arsenal, rekli su da neće dopustiti Iranu da napravi nuklearno oružje.

Iran kaže da će nova konstrukcija zameniti nadzemni centar za proizvodnju centrifuga u Natanzu, koji je pogođen eksplozijom i požarom u julu 2020. godine. Navedeno je i da se novi projekt gradi pored Natanza, 225 kilometara južno od Teherana.

Natanz je uzrok međunarodne zabrinutosti od kako se saznalo za njegovo postojanje pre dve desecenije.

Zaštićen protivvazdušnim baterijama, ogradom i snagama Revolucionarne garde, objekat se prostire na 2,7 kvadratnih kilometara u sušnoj visoravni u centralnom delu zemlje.

Satelitske fotografije koje je u aprilu snimio Planet labs PBC, a analizirao AP, pokazuju kako se Iran ukopava u Kuh-e Kolang Gaz La, ili Planini pijuka, koja se nalazi odmah iza južne ograde Natanza.

Različite grupe slika koje je analizirao Centar “Džejms Martin” otkrivaju da su četiri ulaza iskopana u planini, dva na istoku i još dva na zapadu. Svaki je širok šest i visok osam metara.

Na temelju veličine gomile otpada i drugih satelitskih podataka, stručnjaci iz centra rekli su za AP da Iran verovatno gradi postrojenje na dubini između 80 i 100 metara.

Bomba GBU-57 može probiti 60 metara zemlje. Analiza centra, koju je dostavio ekskluzivno AP-u, prva je koja procenjuje dubinu sistema tunela na temelju satelitskih slika.

“Dubina objekta je zabrinjavajuća. Bilo bi ga mnogo teže uništiti korišćenjem konvencionalnog oružja, kao što je tipična bomba za razbijanje bunkera”, rekao je Steven de la Fuente, naučni saradnik u centru koji je vodio analizu radova na tunelu.

Novo postrojenje u Natanzu verovatno će biti još dublje pod zemljom nego iransko postrojenje Fordov, još jedno mesto za obogaćivanje uranijuma koji su SAD i druge zemlje otkrili 2009. godine.

Taj je objekat izazvao strah na Zapadu da Iran učvršćuje svoj program od vazdušnih napada.

Takvi podzemni objekti naveli su SAD da naprave bombu GBU-57, koja može probiti najmanje 60 metara zemlje pre nego što detonira, prema američkoj vojsci.

Ali, nije jasno da bi jedan ili dva udarca tih bombi oštetili objekat tako dubok kao onaj u Natanzu, prenosi Al Džazira.

 

(Danas, Al Džazira)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte