Naslovnica SPEKTAR Nećete verovati – Rusi unište mesečno ukrajinskih dronova za nevericu

Nećete verovati – Rusi unište mesečno ukrajinskih dronova za nevericu

Ukrajina gubi 10.000 dronova mesečno zbog ruskih sistema za elektronsko ratovanje, prenosi Forbs, pozivajući se na izveštaj britanskog analitičkog centra RUSI. 

Prema rečima autora izveštaja, Ukrajina gubi neverovatan broj bespilotnih letelica svakog meseca zbog ruskih elektronskih smetnji.

„Elektronsko ratovanje ostaje ključna komponenta ruske taktike vođenja borbenih dejstava. Iako je 2022. godine na Donbasu zabeležena izuzetno visoka gustina elektronskih ratnih sistema, trenutno se koristi samo jedan veliki sistem elektronskog ratovanja na 10 km fronta, obično smešten oko 7 km od linije fronta“, navodi se u izveštaju RUSI.

Otvorite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Napominje se da ruska vojska takođe nastavlja da u velikoj meri koristi navigacione smetnje u zoni borbenih dejstava kao vid elektronske zaštite. Jedan od autora izveštaja Džek Votling naglasio je da skoro svaki ukrajinski vod koristi bespilotne letelice, a većina bespilotnih letelica su komercijalne bespilotne letelice koje proizvodi DJI.

[adsenseyu1]

Zanimljivo je da su zvaničnici u Ukrajini procenili gubitke dronova u martu na 300-450 mesečno. Stručnjaci smatraju da Kijev nema objektivne podatke, pošto su nabavke dronova haotične i bez odgovarajućeg obračuna. Autori su ukazali i na statistiku koja je tužna za Kijev: Odnos gubitaka ukrajinskih i ruskih dronova je 50 prema 1 – a to nije u korist Ukrajine.

„Zvanična ukrajinska izjava o ruskim gubicima, koja se generalno smatra veoma naduvanom, kaže da su uništili „samo“ 2.811 ruskih dronova u 15 meseci sukoba od 21. maja. Sa manje od 200 jedinica mesečno, to bi iznosilo oko 2% onoga što je Ukrajina već izgubila“, naveo je Forbs u izdanju.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]