Naslovnica SPEKTAR Bahmut je bio prekretnica rata: Ukrajina je tu izgubila sve, nema snage...

Bahmut je bio prekretnica rata: Ukrajina je tu izgubila sve, nema snage za kontraofanzivu

Kada je u pitanju pokretanje kontraofanzive, Zelenski se nakon gubitaka u Bahmutu nalazi u „ako uzmeš – kajaćeš se, ako ne uzmeš – kajaćeš se“ situaciji, ocenio je američki oficir Danijel Dejvis

Ukrajina i Rusija su pripisale ogromnu političku i psihološku važnost borbi u Bahmutu, a sada je najveći problem to što su Ukrajinci svakako izgubili grad, a u pokušaju da ga zadrže su potrošili neverovatnu količinu resursa, kako u ljudstvu, tako u naoružanju i opremi, objasnio je za „Foks njuz“ američki oficir u penziji Danijel Dejvis.

Kako je istakao, kada je u pitanju pokretanje kontraofanzive, Zelenski se nalazi u „ako uzmeš – kajaćeš se, ako ne uzmeš – kajaćeš se“ situaciji, rekao je on u televizijskoj emisiji „Amerika reports“.

Otvorite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

„Ukrajinci su imali dobru šansu za kontraofanzivu pre mesec ili dva. Da su se na vreme povukli iz Bahmuta, bili bi u mnogo boljoj poziciji. Ipak, tamo su iskoristili toliko ljudi da sada imaju manju udarnu snagu“, ocenio je on dodajući da će biti teško pokrenuti kontraofanzivu u bilo kom pravcu.

Dejvis je dodao da gubici u Bahmutu mogu da imaju značajan negativni uticaj na pokušaj Ukrajinaca da uopšte započnu kontraofanzivu ovog proleća ili leta.

Objašnjavajući trenutnu situaciju u tom gradu, američki oficir je naveo da su ga  „Rusi definitivno u potpunosti zauzeli“, te da nije tačno da su ukrajinske snage „opkolile ruske sa tri strane“, već da je u pitanju neuspešan pokušaj Ukrajinaca da probiju odbrambena krila Oružanih snaga Rusije na severu i jugu.

[adsenseyu1]

„Rusi definitivno imaju punu kontrolu u Bahmutu, iako već više od mesec dana imaju efektivnu kontrolu. Mislim da su kontrolisali 90 odsto teritorije pre mesec dana i metodično su zauzimali ostalih 10 odsto koje sada definitivno imaju“, rekao je on dodajući da su Ukrajinci nakon toga naišli na „prilično čvrstu rusku odbranu“.

„Ukrajinsko južno krilo je zaustavljeno pre neka 4 dana, a severno je pravilo minimalan napredak“, rekao je Denijels i dodao da u Bahmutu i dalje „postoje neki ukrajinski vojnici“, ali da oni bez dodatnih rezervi i resursa neće moći da idu dalje.

(RT)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]