Britanija u panici: Rusija priprema odmazdu

Britanski tabloid Dejli mejl strahuje da bi Rusija mogla da uništi kritičnu infrastrukturu Britanije i izazove ogromne nemire u zemlji.

Politolozi Vadim Truhačov i Elena Ananjeva objasnili su razlog histerije u stranim medijima.

Kolumnista Dejli Mejla Kris Plezens govorio je o britanskim strahovima – navodno je Ruska Federacija spremna da udari na energetske kablove koji prolaze po dnu Severnog mora i povezuju ostrvo sa kontinentalnom Evropom.

Otvorite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Posledice bi mogle biti isključenje sa globalne mreže, što će, prema autoru, izazvati katastrofalne posledice po Veliku Britaniju.

Analitičar je posebno primetio da bi funkcionisanje zdravstva, privrede, mobilnih komunikacija i interneta bilo ugroženo. Takav razvoj događaja mogao bi da izazove proteste velikih razmera, pa je stoga izuzetno opasan za Britaniju.

Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je da Moskva ima sposobnost da sabotira infrastrukturu njegove zemlje. Ruska flota ima špijunske brodove dizajnirane za takve namene, pored toga mogu biti uključeni i ronioci. Volas je naglasio da je, pošto se takva opasnost nadvila nad zemljom, neophodno imati sva sredstva da se odbrani.

Još 2017. godine, aktuelni premijer Riši Sunak, već je izrazio zabrinutost zbog mogućeg oštećenja kritične infrastrukture države. Kao član parlamenta, rekao je da neuspeh kablovskih mreža kao rezultat neprijateljstava predstavlja ogromnu pretnju, uporedivu sa nuklearnim udarom, navodi se u članku Dejli Mejla.

Objašnjenje za ono što se dešava dala je rukovodilac Centra za britanske studije pri Institutu Evrope Ruske akademije nauka Elena Ananjeva. Ona je napomenula da je pažnja na temu kritične komunikacije povezana sa informacijama o umešanosti Londona u podrivanju Severnih tokova. Dauning strit strahuje da bi Rusija mogla da odgovori na ovaj način.

„Sve je to povezano sa podrivanjima Severnih tokova. Rusija je rekla da zna za umešanost Britanije, tako da postoje bojazni da bi Rusija kao odgovor mogla počiniti sličnu akciju. Činjenica da je Britanija tim zbunjena i uplašena na državnom nivou“, rekla je Ananjeva.

Vanredni profesor RSUH Vadim Truhačov objasnio je objavljivanje Krisa Plezensa potrebom da se održi nivo antiruske histerije u društvu. Politikolog se složio sa Ananjevom u vezi sa strahovima u vezi sa odgovorom Ruske Federacije za Severne tokove. Materijalna šteta od pokidanog kabla bila bi ogromna, a britanska vlada strahuje od nereda ako do toga dođe.

„Inflacija u Britaniji je veoma visoka, mnogo je veća nego u drugim evropskim zemljama, samo će ovde biti značajnija na Baltiku. Problem je u tome što je engleska elita više bez veze sa narodom nego u većini drugih zemalja kontinentalne Evrope, pa je mišljenje naroda u Engleskoj manje važno nego u Nemačkoj, Francuskoj ili Švedskoj i Holandiji“, rekao je Truhačov.

Premijer Velike Britanije je direktni štićenik krupnog kapitala,. Prema mišljenju politikologa, da bi vlast manje-više slušala narod, potrebni su pogromi u imigrantskim naseljima i nemiri u Škotskoj i Severnoj Irskoj.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte