Naslovnica ŽIVOT Svinjska mast oprana u 9 voda: Na ovaj način su naši stari...

Svinjska mast oprana u 9 voda: Na ovaj način su naši stari pravili neprevaziđeni lek za bolesti pluća

Ukoliko se pitate kako su to naše majke i bake „prale“ mast koju su koristile kao lek, detaljno uputstvo vas čeka u tekstu.

Lekovi u stara vremena u 90% slučajeva su bila prirodna. Tako su se naši pradedovi lečili sa čuvarkućom, lekovitim biljem, domaćim mlekom i supom.

Jedna takva apoteka u stara vremena obavezno je sadržavala brojne prirodne lekove protiv kašlja, a među njima je uvek bila i svinjska mast, „preprana“ u devet voda, piše Lepa&srećna.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Naime, domaćice su posebno pripremale mast za lečenje, tako što bi odvojile jednu količinu nakon topljenja i temeljno je prale. Na kašiku masti, sipa se pola čaše hladne vode, muti se sve drvenom varjačom desetak sekundi, ostavi kratko da odstoji, pa se voda sa površine odlije. Postupak se ponavlja devet puta i tako dobija izrazito bela mast.

Za bolesna pluća, ona se koristi na više načina. Kod dece se može samo blago ugrejati pa namazati na grudni koš, prekriti gazom pa folijom, a onda obući detetu majicu i pidžamu. Treba da tako prespava, a sutradan uveče se ceo postupak može ponoviti.

 Kod starijih, može se prvo namazati koža prepranom mašću, pa zatim priviti obloga od komovice. Takođe valja utopliti osobu i ostaviti je da tako prespava. Prema trećem starinskom receptu, preprana mast se može pomešati sa malo rakije, pa ovom mešavinom natopiti oblogu.

Smatra se da mast umiruje upalne procese i „izvlači“ temperaturu, a pobornici narodne medicine preporučuju je i kod upale sinusa, hemoroida i bubuljica na koži.

(stil)