Svetski giganti u neverici: Rusko-kineski projekat CR929 će ih potisnuti

Svet je iznenađen, ubrzo nakon početka serijske proizvodnje, rusko-kineski avion CR929 moći će da potisne svoje eminentne vazdušne američke konkurente.

Lansiranje letelice velikog dometa CR929, predviđeno da započne 2021. godine, preti da ospori dominaciju civilnih aviona u globalnom vazdušnom prostoru.

Prema saznanjima, slično mišljenje izraženo je u materijalu kineskog izdanja Global Times-a, u vezi sa predviđanjima kako će se na Boeing i Airbus odraziti ulazak rusko-kineskog projekta na svetsko vazduhoplovno tržište. 

Izvor, pozivajući se na reči Janga Žiganga, generalnog inženjera kineske kompanije COMAC Ltd, primećuje da početak izgradnje CR929 ukazuje na to da su svi projektni radovi za novi avion završeni.

Portal kompanije PRC ukazuje da je ovaj rusko-kineski avion u početku bio usmeren na upotrebu samo u dve države koje su učestvovale u njegovom stvaranju.

Međutim, primetili su da CR929 takođe ispunjava savremene svetske zahteve tržišta vazdušnog prevoza na međunarodnim i regionalnim linijama komunikacije.

„Danas su lideri u proizvodnji širokotrupnih aviona na velike udaljenosti Boeing i Airbus“, primećuje izvor pozivajući se na kineske stručnjake, „međutim, nakon implementacije rusko-kineskog projekta CR929, Rusija i Kina će biti u stanju da potisnu Sjedinjene Države na globalnom vazduhoplovnom tržištu.

Webtribune.rs