Naslovnica U FOKUSU Stiže ruski „perun“ za transport komandosa

Stiže ruski „perun“ za transport komandosa

Ruski teški transportni dron testira vojska. Veliki kvadrokopter može da podigne do 200 kilograma tereta, piše Raša Tudej

Nazvan „Perun“ po slovenskom bogu groma, dron je u ponedeljak prikazalo Ministarstvo odbrane, koje je objavilo snimak letelice u akciji.

Video prikazuje dve različite verzije letelice, od kojih jedna ima koaksijalne rotore koji generišu dovoljnu snagu da podigne i nosi naoružanu osobu na žici. Prema ministarstvu, koristi softver domaće proizvodnje.

Perun je rezultat ruskih napora da razviju platformu sličnu ukrajinskom dronu Baba Jaga. Kijevske snage su militarizovale relativno veliki poljoprivredni model bespilotnih letelica sa šest rotora i koriste ove letelice u sukobu sa Rusijom za snabdevanje trupa.

Ruska verzija očigledno ima veću nosivost i može se koristiti za medicinsku evakuaciju sa prve linije fronta, navodi Ministarstvo odbrane.

Takođe se razmatra za transport komandosa za iznenadne napade i kao platforma za oružje. Vojska planira da ga testira sa mitraljezom i standardnom vazdušnom raketom.

(politika.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social