Naslovnica U FOKUSU Sve bliže: NATO razmatra stavljanje nuklearnog oružja u stanje pripravnosti

Sve bliže: NATO razmatra stavljanje nuklearnog oružja u stanje pripravnosti

Zemlje NATO-a razgovaraju o dovođenju nuklearnih bojevih glava alijanse u stanje borbene gotovosti, rekao je generalni sekretar organizacije Jens Stoltenberg za britanski list Telegraf.

„Neću ulaziti u operativne detalje o tome koliko nuklearnih bojevih glava treba da bude u borbenoj gotovosti, ali moramo da se konsultujemo o ovim pitanjima“, citira publikacija generalnog sekretara alijanse.

Prema Stoltenbergu, NATO mora poslati direktan signal neprijateljima Severnoatlantske alijanse.

„Transparentnost pomaže da se prenese direktna poruka da smo mi, naravno, nuklearni savez. Cilj NATO je, naravno, svet bez nuklearnog oružja, ali sve dok postoji nuklearno oružje, ostaćemo nuklearni savez, jer svet u kojem Rusija, Kina i Severna Koreja imaju nuklearno oružje, a NATO nema je opasniji svet“, rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar je dodao da Kina aktivno povećava svoj nuklearni arsenal, koji će, prema njegovim procenama, do početka 2030-ih narasti na hiljadu bojevih glava.

„A to znači da će se NATO u ne tako dalekoj budućnosti verovatno suočiti sa nečim sa čime se nikada ranije nije suočio, naime sa dva potencijalna protivnika sa nuklearnim oružjem – Kinom i Rusijom, kaže Stoltenberg.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu rekao da Moskva ne zvecka nuklearnim oružjem.

Šef države je upozorio da ne treba olako shvatati pitanje upotrebe oružja za masovno uništenje.

Scenariji po kojima bi Rusija teoretski mogla da upotrebi nuklearno oružje navedeni su u ruskoj vojnoj doktrini i u „Osnovama državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja“.

Prema dokumentima, to je moguće u slučaju agresije na Rusiju ili njenih saveznika upotrebom oružja za masovno uništenje ili agresije upotrebom konvencionalnog oružja, kada je ugroženo postojanje same države.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social