Naslovnica U FOKUSU Duda: Rusija je zatvor nacija, najveća kolonijalna imperija na svetu

Duda: Rusija je zatvor nacija, najveća kolonijalna imperija na svetu

Poljski predsednik Andžej Duda pozvao je na „dekolonizaciju“ Rusije, tvrdeći da bi etničke manjine trebalo da se odvoje od vlasti Moskve i formiraju sopstvene države.

Rusija je jedna od najraznovrsnijih zemalja na svetu i obuhvata preko 190 etničkih grupa koje govore više od 270 jezika i dijalekata, prema podacima vlade.

Govoreći na konferenciji pod nazivom „Mir za Ukrajinu“ u Švajcarskoj u nedelju, Duda je opisao Rusiju kao „zatvor nacija“, izveštava RT.

Zemlja je „dom za skoro 200 etničkih grupa“, koje su „postale stanovnici Rusije kao rezultat metoda korišćenih danas u Ukrajini“, tvrdio je poljski lider, pozivajući se na sukob između Moskve i Kijeva.

„Rusija ostaje najveća kolonijalna imperija na svetu, koja, za razliku od evropskih sila, nikada nije prošla proces dekolonizacije i nikada nije uspela da se suoči sa demonima svoje prošlosti“, izjavio je Duda. „Kao član međunarodne zajednice, moramo konačno reći – nema mesta za kolonijalizam u modernom svetu.“

Poljska je jedan od najglasnijih zagovornika pomoći Ukrajini otkako je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u susednoj državi.

Prema poljskim medijima, Dudina glavna misija u Švajcarskoj bila je da „istakne razmere ruske pretnje“.

Ranije ove godine, poljski premijer Donald Tusk predložio je spremnost svoje zemlje da potencijalno ugosti američko nuklearno oružje, što je Moskva nazvala „provokacijom“ i „duboko neprijateljskom politikom“.

Ruski predsednik Vladimir Putin više puta je izjavio da Moskva nema nameru da napada članice NATO-a i odbacio tvrdnje suprotno tome kao zastrašujuće taktike.

U avgustu 2023. godine, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova napisala je članak za novine Izvestija, osuđujući „zločine kolonijalizma“ koje su počinili Zapad i tvrdeći da su zapadni prekomorski posedi, kao što su francuska Nova Kaledonija, britanski Gibraltar i američki Guam, moderni „kolonije“.

Ona je insistirala da će „slobodni svet nesumnjivo pobediti, a proces dekolonizacije biti završen.“

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social