Naslovnica SPEKTAR Stiže na front: Ruska raketa će uništavati sve pred sobom

Stiže na front: Ruska raketa će uništavati sve pred sobom

U Rusiji je pokrenuta serijska proizvodnja najnovije avionske rakete povećane snage „Bronebojščik“.

Ovaj projektil, po oceni ruskih eksperata, ojačaće sposobnosti ruske jurišne avijacije i biće namenjen za uništavanje najzaštićenijih neprijateljskih ciljeva tokom specijalne vojne operacije.

Ruski eksperti objašnjavaju da se među ovim ciljevima nalazi oklopna tehnika, tenkovi, borbena vozila pešadije, ukopani vojni objekti, uporišta….

Kako je saopštio zamenik generalnog direktora koncerna „Tehmaš“ (deo „Rosteha“) Aleksandar Kočkin, „raketa ‘Bronebojščik’ primljena je u naoružanje i već je pokrenuta njena serijska proizvodnja“.

Pokrenite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

„Tu su i prve narudžbine. Ove godine ćemo moći da vidimo kako se primenjuje u zoni specijalne vojne operacije“, izjavio je Kočkin.

Moćna raketa za uništavanje oklopne tehnike, brodova…

Prema rečima ruskog vojnog istoričara Jurij Knutova, „Bronebojščik“ je moćna raketa kalibra 80 mm projektovana za avione Su-25 i vojne helikoptere Mi-8. Pored aviona i helikoptera, ovaj projektil može da se lansira i sa kopnenih nosača — vojnih vozila na gusenicama i točkovima.

[adsenseyu1]

„Ovde se zapravo radi o višestrukim raketnim sistemima. Međutim, ova raketa je relativno malog kalibra, ali ima povećanu snagu. I zbog toga može efikasnije da pogađa tenkove, oklopna vozila, skloništa…“, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Što se tiče karakteristika, „Bronebojščik“ ima visokoeksplozivnu bojevu glavu težine devet kilograma, koja je pet-šest puta snažnija od prethodnih modela. Zahvaljujući njoj, raketa može da prevaziđe značajne prepreke i da pogodi protivnika u utvrđenjima.

Ruski vojni ekspert Viktor Litovkin objašnjava da je „Bronebojščik“ namenjen za uništavanje neprijateljske oklopne tehnike i površinskih brodova.

„Ova raketa je namenjena za uništavanje protivničkih tenkova, borbenih vozila pešadije, oklopnih transportera, samohodnih artiljerijskih nosača i generalno svih oklopnih vozila“, konstatuje naš sagovornik.

Slično mišljenje deli i ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov, koji kaže da se ovaj projektil koristi za izvođenje jurišnih operacija na različite kopnene ciljeve.

[adsenseyu4]

„Glavni zadatak ove rakete je da radi na uništavanju najzaštićenijih ciljeva. ‘Bronebojščik’ se može koristiti protiv odbrambenih objekata i lako oklopljenih kopnenih ciljeva: borbenih vozila pešadije i oklopnih transportera“, objašnjava sagovornik za RT.

Praktično oružje visoke preciznosti

I uprkos činjenici što je ova raketa nenavođena, pri njenom razvoju, najviše se uzimala u obzir velika preciznost pogotka ciljeva, objašnjava Aleksej Leonkov.

„U kombinaciji sa nišanskim i navigacionim sistemom SVP-24 ‘Gefest’, projektil ‘Bronebojščik’ postaje praktično oružje visoke preciznosti. To značajno povećava borbenu moć naše jurišne avijacije pri izvršavanju zadataka protiv kopnenih ciljeva“, objašnjava stručnjak za RT.

Na pitanje kada će ruskim Oružanim snagama biti isporučene avionske rakete povećane snage „Bronebojščik“ u zonu specijalne vojne operacije, ruski vojni ekspert Viktor Baranec kaže da je pitanje dana.

S druge strane, prema rečima Knutova, „Bronebojščik“ je već testiran u zoni specijalne vojne operacije. Pošto se dobro pokazao, doneta je odluka da ovaj projektil bude pušten u serijsku proizvodnju.

„Ruske oružane snage tokom korišćenja ovog projektila neće morati da ulaze u područje gde dejstvuje prenosivi protivvazdušni odbrambeni sistem (MANPADS) iz razloga što ‘Bronebojščik’ ima veći domet. Drugo, ova raketa može da zada protivniku udarac veće razorne snage. Pojava ovog oružja značajno utiče na udarnu moć ratne avijacije“, naglašava sagovornik Sputnjika, dodajući da se ove rakete tokom borbenih dejstava koriste i za uništavanje ukopanih vojnih objekata i uporišta.

Nikolina Tesla (Sputnik)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte